Leder

Romfolket fortjener støtte

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Nylig ble Bjønnulv Evenrud kåret til årets nordmann av nyhetsmagasinet Ny Tid. Utrop mener prisen er høyst fortjent.
0Shares

Vi har sett forsøk, særlig fra ulike blogger på høyresiden, på å diskreditere Evenrud. Kritikerne fra høyre har vært spesielt opptatt av hans angivelige “tette bånd” til organisasjoner som SOS Rasisme og kommunistgruppa Tjen Folket. Også mer sentrale aktører som høyrepolitiker Heidi Lunde Nordby og byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (sistnevnte ifølge Ny Tid) har tydelig markert sin skepsis til den nykårede prisvinneren. 

Utrop mener politisk tilhørighet er nokså uvedkommende i denne saken. Det Evenrud har gjort, nemlig å vie hele sin tid og arbeidskraft til en av Europas mest utsatte og forfulgte minoriteter, fortjener honnør uavhengig av hvor han måtte stå politisk i andre sammenhenger. Gjennom organisasjonen han opprettet, Folk er folk, har romfolk fått sjansen til å tjene ærlige penger som selgere av gatemagasinet med samme navn. Organisasjonen er også i gang med å organisere et boligtilbud.

Ufin retorikk

Mange som kommer dit fra Norge, har erfaring fra håndverk og industri. De er ikke profesjonelle lommetyver eller noe annet skummelt.

Siden Romania ble EU-medlem i 2007, har folk med ulike opprinnelser og ulike motiver kommet derfra til Norge for å skaffe seg et levebrød. I løpet av denne tiden har vi sett flere stygge episoder og mye ufin retorikk rettet mot romfolk og rumenske statsborgere mer generelt.

Nylig rykket Oslo-politiet ut i Aftenposten og hevdet at kriminaliteten knyttet til rumenske statsborgere er et “megaproblem”. Ordvalget sier noe om det retoriske nivået. Det er ikke til å stikke under stol at rumenske statsborgere er overrepresentert når det gjelder en del kriminalitet. Det de ofte tas for, er vinningskriminalitet. Det er selvsagt ingen unnskyldning for å stjele at man er fattig. Men at politiet går såpass høyt på banen, samtidig som romfolk selv anklager dem for regelrett forfølgelse og trakassering, er interessant.

Løsningen politiet har å tilby, er den samme gamle som debatten om romfolk begynte med, nemlig forbud mot tigging, men dette er altså ikke det de rumenske statsborgerne er anholdt for (nokså selvsagt siden tigging per i dag ikke er forbudt). Tanken hos politiet er at mange tiggere også driver med vinningskriminalitet. Får man ut tiggerne, blir man kvitt andre problemer på kjøpet.

Potensielle arbeidsinnvandrere

Da har vi mer sansen for Folk er folks direkte og konkrete tilnærming. Man ser på hvilke behov som er mest akutte, nemlig arbeid og bolig, og gjør noe for å avhjelpe nettopp dette. Som Evenrud i Folk er folk selv påpeker, er det økonomisk krise og høy arbeidsløshet i Romania. Mange som kommer dit fra Norge, har erfaring fra håndverk og industri. De er ikke profesjonelle lommetyver eller noe annet skummelt. De er folk som kommer til Norge på grunn av krisen lenger sør i Europa, altså potensielle arbeidsinnvandrere på linje med spanjolene som nå kommer i betydelig antall til Norge.

I tiden fremover må Oslo og Norge og nordmenn anstrenge seg for å ta imot romfolk på en skikkelig måte. En begynnelse kan være at byrådet anerkjenner den innsatsen frivillige og ideelle organisasjoner har gjort og går inn i et konstruktivt samarbeid med disse.