10 fordeler med å faste

Vi deler mat, støtter hverandre og hjelper hverandre for å passe på at alle har det bra, og at alle har alt de trenger til ramadan. Jeg tror at dette er grunnlaget for lykke, skriver Nor Lelawati Binti Jamaludin i dette innlegget.
Foto: Ccarlstead
Fra og med lørdag skal muslimer over hele verden unngå mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang i én måned under Ramadan. Det er flere fordeler ved å faste både for kropp og sinn. Her er ti:
167Shares

Sunn fornuft sier at å frata kroppen væske og næringsstoffer i flere timer er en stor påkjenning, men det er nettopp kroppens reaksjon på dette som gjør at fasting er bra. Akkurat som at du føler deg bedre etter å ha presset deg selv på trening, kan det å pushe kroppen på denne måten oppmuntre den til å lege seg selv. Kroppen og sinnet går inn i kampmodus som gjør at du vil yte mer.

1. Renser kroppen for avfallsstoffer
Når vi slutter å spise begynner kroppen å forbrenne maten som er i tarmsystemet fra de siste dagene. Deretter når kroppen har forstått at den ikke vil få mat på en stund snur forbrenningsprosessen, og den begynner å forsyne seg av det som den har minst bruk for som overskuddsfett og gift- og avfallsstoffer i tarmer, vev, ledd og indre organer. Denne renselsesprosessen skaper et bedre miljø for kroppen til å reparere og styrke forskjellige organer. På samme måte som når du er syk og appetitten synker, vil energien bli brukt til å helbrede kroppen istedenfor å fordøye maten.

2. Forsterker immunforsvaret
Ved å faste restarter du hele immunforsvaret, og får kroppen til å bli kvitt immunceller som er skadet eller som den ikke trenger. Når kroppen får mat igjen begynner systemet å produsere nye og hvite blodlegemer som bekjemper blant annet vanlig sykdom som forkjølelse og infeksjon. På den måten kickstarter fasten immunforsvaret og gjør det sterkere.

3. Bremser vekst og spredning av kreft
Flere ulike studier viser at fasting gir svært positive effekter på kreftsyke som går på cellegift. I flere tilfeller viser det seg at fasting er nesten like effektivt som cellegift i seg selv. I tillegg forsterker de to metodene hverandre slik at fasting sammen med cellegift fører til lavere svulstvekst.

4. Reduserer risikoen for hjertesykdom og diabetes
Fasting utløser en betydelig økning i veksthormonet somatotropin som øker metabolismen og forbrenner fett. Kroppen skiller ut kolesterol fra fettcellene og bruker det som energi. Ikke bare forbedrer dette kolesterolet og blodtrykket, men reduserer risikoen for å utvikle livsstilsykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.

5. Bedre søvn
Søvnen i Ramadan er bedre enn i de andre månedene. Kun én time søvn når du faster tilsvarer flere timers søvn ellers. Grunnen til dette er at fasting øker den dype søvnen og reduserer drømmetiden som foregår under såkalt ”Rapid Eye Movement” – søvn som ikke er like dyp. Mange opplever derfor at drømmene blir mer virkelige under Ramadan.

6. Får deg til å se yngre og penere ut
Å faste kan ha fantastisk effekt på hud og øyne. Fordi fasting fremmer veksten av nye og friske celler, blir ofte huden renere og det hvite i øynene hvitere. Økt produksjon av somatotropin gjør også at du ser yngre ut fordi veksthormonet er viktig for bindevevsdannelsen som hindrer rynker.

7. Bedre rustet til å takle smerte og stress
For mange er det uforståelig hvordan muslimer greier å gå så lenge uten mat og ikke minst drikke. Årsaken er at fasting i kombinasjon med bønn og de åndelige opplevelsene i Ramadan, øker produksjonen av endorfiner og enkefaliner som er ansvarlig for følelsen av eufori og sinnsro. Disse stoffene er kroppens naturlige smertelindrende midler som reduserer følelsen av lidelse og gir deg den godfølelsen som du for eksempel får etter at du har trent. På grunn av hjernens unormalt høye utskillelse av endorfiner og enkefaliner blir du bedre rustet til å takle smerte og stress.

8. Mer medfølelse og empati
Et av hovedmålene med Ramadan er å føle på hvordan det er å være fattig uten mat og drikke. Det er paradoksalt at flere tusen mennesker sulter i hjel hver dag, mens andre dør av feil kosthold og fråtsing. Hadde hele verden spist like mye som vi gjør i Norge, hadde forbruket vært nok til å dekke tre jordkloder. Hver fjerde bærepose med mat som vi kjøper i butikken går rett i søpla. Til sammen kastes det mer enn 300 000 tonn brukbar mat hvert år. Ved å faste trener du deg på å motstå alle disse fristelsene som du hverken trenger eller som er bra for deg. I tillegg fører opplevelsen av å være sulten og tørst til at du setter mer pris på mat og drikke og får empati for de som ikke er like heldige som deg.

9. Sparer penger og blir sunnere
Det er ofte spontankjøp på veien eller småspising mellom måltider som fører til at man legger på seg og bruker penger på dritt man ikke trenger. Når du venter og har et fast tidspunkt du vet du skal spise hver dag, er det lettere å planlegge noe sunt som gjør at du kanskje til og med vil riste av deg noen kilo. Pengene du sparer kan du bruke på å hjelpe de som faktisk har et reelt behov – som er et av målene med Ramadan.

10. Økt selvkontroll, beherskelse og indre ro
Kilden til lykke er ikke å tilfredsstille våre behov, men snarere tvert imot. Ved å overkomme og beherske deg selv vil du få en følelse av indre frihet som er sterkere enn kroppens trang. Dette er en av grunnene til at de fleste religioner anbefaler faste, nettopp for å dempe tilknytningen til kroppen og den materielle verden, og øke kontakten med vår åndelige natur. Mange spiser selv om de ikke er sultne og bruker mat som en trøst til å dekke et tomrom. Det sier seg selv at å spise mer eller tilfredsstille et annet behov, ikke er løsningen. Jo mer du dyrker disse lystene, jo sterkere blir dem som er årsaken til at så mange sliter med avhengighet. Faste er en trygg måte å gi slipp på dårlige vaner som rusmidler, tobakk eller alkohol. Greier du å avstå fra mat, blir resten også lettere.