Blogger og Europris-arving Maria Høili postet mandag en artikkel fra Frihetskamp, nettstedet til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelse.
Foto: Viasat/skjermdump
Rikingen Maria Høili delte og forsvarte en artikkel som hevdet at det er tillatt for muslimer å ha samleie med sine biologiske barn og barneekteskap var helt greit i muslimske kulturer.

I VG denne helgen kunne man lese om en helt vanlig mann som heter Edvard som tilfeldigvis ble sammen med en dame, Maria Høili, som er milliardærarving. Det var et koseintervju med denne vanlige mannen og hans kjære som tydeligvis er en ganske profilert riking.

Høili har en Youtubekanal og har hatt eget program på strømmetjenesten Viafree om livet som riking. Hun har hatt en egen blogg hvor hun skrev om fitness, eksklusive champagner og billøp for overklassen, men hun har også vist samfunnsengasjement. Bloggen hadde kontroversielle innlegg om likestilling, innvandring og asylbarn, og fikk omtale i flere riksmedier.

Det viser seg at mange mener at både livet og meningene til rike folk er verdt et oppslag, rett og slett fordi de er rikinger.

Maria Høili har ikke lenger en blogg, men deler fortsatt fritt sine synspunkter på sosiale medier, og det har vist seg at akkurat denne milliardærarvingen har noen ideologiske oppfatninger som kan klassifiseres som heller tvilsomme. I et nylig innlegg lenket hun til Frihetskamp, nettsida til den voldelige nynazistiske grupperingen Den Nordiske Motstandsbevegelsen.

Artikkelen hun delte hevdet at det er tillatt for muslimer å ha samleie med sine biologiske barn og barneekteskap var helt greit i muslimske kulturer. Titalls av hennes rundt 6000 følgere delte denne nazipropagandaen videre, andre trykte «liker» og støttet delingen. Det var flere som påpekte i kommentarfeltet at man kan rette søkelys mot barneekteskap uten å dele fra en nynazistisk kilde hvis eneste hensikt er å spre hat og å stemple en milliard mennesker som pedofile overgripere.

Høili viste til å begynne med ingen tegn til at hun synes kildebruken var problematisk. Tvert imot ble det delt flere lenker i samme tråd fra Human Rights Service, som også er kjent for tvilsom kildebruk og forvrenging av fakta. På konkrete tilbakemeldinger om bruken av en nynazistisk kilde var beskjeden fra Høili at «Jeg kjenner forholder meg til hva jeg leser og hva som sies, det står ikke noe som helst skadelig under deres politikk». På toppen av det hele klarte Høili å beskrive muslimer som «en menneskerase som ikke eier større hjerne enn en sjimpanse».

Da Nettavisen tok kontakt, ba Høili om unnskyldning for å ha delt fra nettopp denne nettsiden, og sa at hennes eneste mål var å ta opp problematikken rundt barneekteskap. I oppslaget i Nettavisen bedyrer Høili at hun ikke støtter nazismen som ideologi, men hun sier samtidig at hun synes det var synd at Facebook fjernet innlegget. Dette er en dobbeltkommunikasjon som gjør at det blir vanskelig å se hvor Høili plasserer seg.

Tidligere innlegg og delinger fra Høili gjør også at det skapes usikkerhet rundt hvor hun står. Hun har blant annet påstått at asylbarn får hjelp på bekostning av fattige norske barn, hun har beskyldt en politiker for å legge til rette for snikislamisering og hun har oppfordret til folkeopprør mot innvandring fordi det fører til kriminalitet og vold.

Dette er ikke første gang media ukritisk gir en stemme til velstående mennesker med tvilsomme meninger.

Investorene i Resett figurerer stadig vekk i media uten at noen konfronterer deres høyreekstreme meninger eller tilknytninger.

Om Maria Høili og andre rike folk med innflytelse skal få mer oppmerksomhet av noen av landets største aviser så håper jeg det blir for å bli kraftig konfrontert med sine sympatier med det ekstreme høyre. Hun er åpenbart glad i medieeksponering, da kan hun fint få det fordi hun har grumsete holdninger og ikke for salg av et herskapshus i Lier eller noe annet uinteressant som rike folk ofte får oppmerksomhet for. Jeg oppfordrer med dette særlig VG, Dagbladet og Nettavisen til å skrive om at milliardærarvingen bruker sin posisjon til å mate sine 6000+ følgere på sosiale medier med reklame for høyreekstreme organisasjoner og prøver å fremstille det som om hun bryr seg en døyt om å beskytte unger fra tvangsekteskap. Disse mediene har hjulpet Maria Høili ut i rampelyset fordi hun er arving, da kan de også ta ansvar og slå ned på galskapen som følger med hennes kjendisposisjon. Ikke gi folk med så problematiske holdninger til minoriteter en rolle som influencer.

Mediene hjelper mange ufortjente mennesker ut i rampelyset på grunn av deres kontakter eller privilegerte posisjoner uten å bli konfrontert.

En bussjåfør eller lærer hadde mest sannsynlig møtt konsekvenser av å spre rasistisk tankegods, vi må ikke la overklassen slippe unna.

Opprinnelig publisert i Maddam.no, republisert med forfatterens tillatelse.