Aftenposten skaper et kunstig skille mellom etniske nordmenn og "andre", mener innsenderen.
Foto: Flickr.com
Aftenpostens sak 8. mai om at "minoritetene tar sommerjobbene" er et skoleeksempel på en type journalistikk i Norge jeg opplever som latent rasisme og polarisering ut fra etnisitet, skriver Igor Vujovic i dette debattinnlegget.
Igor Vujovic, godt integrert innvandrer med europeisk bakgrunn, norsk statsborger
Latest posts by Igor Vujovic, godt integrert innvandrer med europeisk bakgrunn, norsk statsborger (see all)
I Aftenposten fra søndag, 8.mai, står det med store bokstaver ”Utkonkurerer andre nordmenn”! Videre, med store bokstaver, står det : ”Minoritetene tar sommerjobbene.” ”Vi ser at en voksende andel av dem som søker sommerjobb har en annen etnisk bakgrunn enn norsk.”
 
Dette er en tekst om en tydeligvis ung og kompetent BI-student Javed Mushtaq, som klarte å ”utkonkurrere etniske nordmenn i kampen om sommerjobbene”, som det står i teksten. Han fremstilles som ”nordmann av pakistansk bakgrunn”, eller med andre ord en som tilhører ”den andre gruppen nordmenn”, som avisen skriver.
 
Dette er et skoleeksempel på en type journalistikk i Norge jeg opplever som latent rasisme og polarisering ut fra etnisitet. Istedet for å fremheve det faktum at gode kandidater blir valgt av velrennomerte bedrifter, i dette tilfellet DnB, fremstiller media heller dette som et ”problem”, siden kandidater som Javed utkonkurerer ”andre nordmenn”.
 
Jeg er rett og slett lei av media stadig fremhever bakgrunn og hva en person ”egentlig er”.
 
Hadde det vært i USA eller et annet vestlig land, ville en vært stilt for ansvar for rasistiske utalelser eller lignende. Hva slags mottakelse ville en artikkel i New York Times eller Washington Post fått som slo fast at ”ethnic Americans are outcompeted by other Americans of XYZ origin”…eller lignende?
 
Alle er vi enten ”nordmenn” eller ”ikke nordmenn”. Det å skape kunstige skiller mellom ”etniske” og ”andre” nordmenn, slik media gjør, tjener kun til å polarisere samfunnet, skape skiller og bidra til utelukkelse og i siste instans ekstremisme.
 
Mens mediene og politikerne utdanner seg i å bruke mindre diskriminerende tone, vil jeg nok selv fortsatt dessverre slite med å oppdrive balansert journalistikk jeg finner det verdt å lese i dette landet. Tviler på at jeg er alene om dette.
 
Fram til dette skjer signerer jeg med en tittel media kommer til å bruke om slike personer som meg i en del år framover… For ikke å snakke om barna mine som er født og oppvokst i Norge. Som barn av en godt integrert innvandrer og norsk statsborger.
 
Når de blir store, som Javed nå, håper jeg første- og annenklasses nordmenn ikke eksisterer lenger.