corona, world, mask
Vel og bra med grundig informasjon om virusets natur, men mediene har i liten grad snakket om de sosiale konsekvensene, skriver Ida Helene Benonisen.
Foto: Pixbay
Viruset sprer seg, rasismen sprer seg, men bare en av disse får nok oppmerksomhet i norske medier. 
539Shares

Medier over hele verden ruller daglig fram skremmende tall og historier om hvilke helsekonsekvenser koronaepidemien har for mennesker. På dette området har media altså oppfylt sitt samfunnsansvar om å holde befolkningen godt informert, og vel så det. Det vi mangler i norske medier er dekning av konsekvensene av selve hysteriet rundt viruset – og da spesielt spredning av rasismen denne virusfrykten har tillatt.

Forebygging av hatspredning

Koronaviruset har ikke skapt rasister. Menneskene som trakasserer, utfører vold og mobber mennesker med asiatisk utseende, etter utbruddet, er rasister i utgangspunktet. De har bare funnet noe de mener er en gyldig grunn til å slippe dette mørket ut i lyset. Jeg mener at mediene ikke har tenkt lagt nok og forutsett konsekvensene av en ensidig framstilling av problemet verdens befolkning står ovenfor. Her har media rett og slett svikta.

Det som sjokkerer meg er den store mangelen på informasjon om sosiale konsekvenser av viruset

Mediene består av journalister med mye kunnskap om hvordan samfunnet og mennesker fungerer, og det er på sin plass at de holder informasjonsflyten i gang. Dette mener jeg, som sagt, at de på noen områder har fått til etter utbruddet. Det som sjokkerer meg er den store mangelen på informasjon om sosiale konsekvenser av viruset. Media vet at folk i krise oppfører seg på måter som ville vært helt utenkelig i andre tider. De vet at frykt bringer ut det verste i noen og de vet de har makt til å skape hat. Og hat er noe av det farligste som finnes. Det må snakkes om mer enn forebygging av virusspredning, det er nødt til å bli snakk om forebygging av hatspredning.

Må kreve flersidig framstilling

Så lenge media ikke belyser konsekvenser av rasismen og slår hardt tilbake på dem, vil mennesker fortsette å lage unnskyldninger og tillate denne type handlinger og holdninger. Folk må stilles ansvarlig for handlingene sine. Jeg mener det er på sin plass å kreve en mer flersidig framstilling av problemene vi står ovenfor, både i Norge og på verdensbasis. Vi kan ikke tillate at dette viruset blir en unnskyldning for rasisme – for ingenting er en unnskyldning for rasisme. Media må ta ansvar.