people, emotion, dramatic
– Enkelte unge blir satt i en situasjon hvor de må velge mellom å såre sin egen familie, eller miste personen de elsker. Det fører til enorme lidelser.
Foto: Pixbay
«Kjære forelder, det er ikke opp til deg å bestemme hvem ditt barn skal tilbringe livet sitt med», skriver Kimiya Sajjadi
604Shares

Å elske den man vil er en menneskerett som noen foreldre prøver å ta fra barna gjennom emosjonell utpressing. Jeg har vært vitne til så mange i Norge som har blitt utsatt for det at nå vil jeg snakke om hvorfor det skjer og hva du som blir utsatt for det kan gjøre.

Det er på tide å snakke nå

I dag skal jeg tale for de som ikke tør å tale. Jeg skal tale for de som ble drevet bort fra hverandre. Jeg skal tale for de som valgte å bli i forholdet men nå lever med store psykiske lidelser. Jeg skal tale for de som skulle vært i et forhold i dag men ble drept. I dag skal jeg tale for alle som opplever forbudt kjærlighet.

Jeg har sett mødre som får pusteanfall og gråter når sønnen sier at de skal være med en jente fra en annen kultur. Jeg har sett fedre som truer med at de blir deprimert hvis jenta er med en gutt fra annen religion. Jeg har sett foreldre som truer med å ta sitt eget liv hvis barnet blir homofil. Jeg har opplevd å miste en jeg likte fordi jeg var for liberal for familien. Jeg har sett og opplevd nok, og derfor er det på tide å snakke om det.

Det umulige valget

Kjære forelder, det er ikke opp til deg å bestemme hvem ditt barn skal tilbringe livet sitt med. De foreldrene som føler seg berettiget til å drive emosjonell utpressing av et individ for å få dem til å gå fra den de elsker, pleier å rettferdiggjøre det med at de vil beskytte dem mot smerte. Ifølge foreldrene vet de mye bedre enn individet selv hvem som er den rette, og kan derfor finne en match som har større sannsynlighet for å vare. Den emosjonelle utpressingen kommer altså fra et godt sted, eller det er det disse foreldrene liker å tro.

Det å presse et individ til å gå fra et menneske som denne personen elsker, leder til psykiske lidelser. Disse lidelsene kommer av at individene blir satt i en situasjon hvor de må velge mellom å såre sin egen familie, eller miste personen de elsker. Det er en håpløs situasjon. De jeg har sett som går gjennom dette har panikkanfall, spiseforstyrrelser, angst, depresjon, og noen ser ikke meningen med livet lenger.

Jeg skal tale for de som skulle vært i et forhold i dag men ble drept – I dag skal jeg tale for alle som opplever forbudt kjærlighet

Jeg lurer virkelig på om de foreldrene som rettferdiggjør sine handlinger med at handlingene har sitt utspring i kjærlighet, klarer å stå i konsekvensene. Det er her det blir klart at handlingene til familiemedlemmene ikke er av kjærlighet, men av ego. For ingen som har kjærlighet for et annet menneske kan ønske å la de gå gjennom dette.

Du styrer selv om du vil la andre påvirke deg

Innse at du ikke gjør noe galt ved å velge den du elsker. Foreldre som emosjonelt utpresser sine barn, skaper en slags fantasi om at barnet skylder dem å høre på dem i valg av partner. Ingen foreldre har gjort seg fortjent å kjøpe friheten din, selv om de har gitt deg den største gaven som var å bringe deg til denne jorden og passe på deg til du ble voksen. Når du innser dette, at du ikke skylder dem å gi opp kjærligheten har du allerede kommet på lang vei.

For det andre må du forstå at de kan emosjonelt utpresse deg så lenge du lar deg bli utpresset. Da jeg var på mental coaching-kurs, lærte jeg at den eneste som gjør deg sint er deg selv. Et annet menneske kan bare utføre handlinger, men det er du som bestemmer hvordan du skal la det påvirke deg.

Sist men ikke minst, må du innse at du har bare et liv. Du fortjener å være lykkelig, og du fortjener å elske. Å ha et godt forhold til familie er viktig, men ingenting er like viktig som at du skal få være fri, elske, og leve livet du ønsker.

Jeg er ingen psykolog, men tipsene mine kommer basert på de jeg har sett som har klart seg. Dersom disse tipsene ikke fungerer for deg anbefaler jeg deg å kontakte psykolog. Og dersom du blir utsatt for vold, må du kontakte politiet.