Kanskje var Trumps forslag bare en tilfeldig ide.
Foto: Trygve Fjæstad Andersen
Donald Trump vakte oppstandelse da han tilsynelatende foreslo sollys og blekemiddel som behandling mot koronavirus. Kanskje er det tilfeldig, kanskje er det noe han har plukket opp fra TV eller internett. Uansett fremstår dette som reklame for en livsfarlig «medisin» som anbefales mot alt fra kreft til autisme.
110Shares

Donald Trumps forslag om å prøve bleke- eller desinfeksjonsmidler mot koronavirus har naturlig nok vakt oppsikt både blant politiske motstandere og blant leger, som umiddelbart gikk ut og advarte folk mot å prøve rådet fra presidenten.

I rapporten som ble presentert under pressekonferansen, og som inspirerte Trumps uttalelse, ble blekemiddel nevnt spesielt som virksomt mot virus, riktig nok til utvortes bruk og ikke i form av injeksjoner eller innånding slik presidenten foreslo.

Kanskje var Trumps forslag bare en tilfeldig ide. Men med tanke på presidentens tidligere flørting med konspirasjonskultur og støtte til alternative medier er det i hvert fall ikke utenkelig at han kan ha plukket opp dette på TV eller internett.

Blekemiddelet natriumkloritt (NaClO2) har i flere år blitt solgt som vidundermiddel mot en lang rekke sykdommer inkludert malaria, kreft og influensa. I noen tilfeller har også foreldrene til autistiske barn forsøkt å «kurere» barna for tilstanden, basert på alternativmedisinske teorier om at den skyldes sopp- eller parasittinfeksjoner i tarmene. Ifølge rådene som presenteres i bøker, på youtube og på nettsider skal stoffet enten drikkes eller tas rektalt, altså gjennom klyster.

Ideen om natriumkloritt som mirakelmedisin ser ut til å stamme fra Jim Humble, en tidligere scientolog og gullgraver som på 1990-tallet hevdet å ha brukt stoffet til å behandle et alvorlig tilfelle av malaria. Miracle Mineral Solution eller MSM som Humble kalte stoffet, består av lovlige ingredienser og brukes blant annet til å bleke papir og – i små mengder – til å rense drikkevann. Om man svelger det eller tar det gjennom klyster, kan det derimot gjøre ubotelig skade på fordøyelsessystemet, nyrene og leveren.

I den politiske motkulturen som vokste frem i Barack Obamas presidentperiode i form av Tea Party-bevegelsen, og der høyreradikal politikk og konspirasjonsteorier har funnet sammen i frykt for «dypstater», et mer fargerikt USA og en global finansiell kollaps og følgende diktatur, har det lenge blitt omsatt en rekke tvilsomme matvarer og legemidler for dem som ønsker å forberede seg på apokalypsen eller er skeptiske til skolemedisinen. Side om side med overlevelsesbøker og – utstyr.

Allerede i 2009-10 reklamerte TV-verten og «shock-jocken» Glenn Beck for meglere som solgte gull- og sølvmynter, mens ulike nettsteder tilbød frø til dem som ville lage sine egne «frihetshager» i påvente av økonomisk kollaps og matvarerasjonering. I dag selger konspirasjonskongen Alex Jones’ nettsted Infowars alt fra kaffe til foryngelseskurer for menn og kvinner og vidundermidler mot stress og pollenallergi. Alt sammen basert på en kombinasjon av urgamle oppskrifter og moderne vitenskap, om vi skal tro nettstedet.

I det siste har Miracle Mineral Solution blitt plukket opp av youtubebloggere og twitter-aktivister tilknyttet «QAnon»-miljøet. Dette fenomenet startet på nettstedet 4chan, og er et rekke konspirasjonsteorier om Trump som den eneste som kan velte «dypstaten» som truer med å ødelegge USA og verden. Ifølge teoriene forbereder Donald Trump en stor aksjon mot den forbryterske og korrupte makteliten, da spesielt ledelsen i det demokratiske partiet, som snart vil bli arrestert og stilt for retten. Teoriene har skutt kraftig fart etter at koronaviruset ble oppdaget i Kina i januar, og mange mener at viruset er et påskudd for å stoppe Trumps massemøter, eller skal brukes til å spre dødelige vaksiner. Som mirakelmiddel anbefales nettopp Miracle Mineral Solution. Og på twitterkontoer knyttet til dette miljøet jubler man nå over presidentens «anbefaling».

Donald Trump har flere ganger vist at han i hvert fall kjenner til denne politiske motkulturen. Han har to ganger vært gjest hos Alex Jones, og har både før og under valgkampen vist til konspirasjonsteorier om at vaksiner kan forårsake autisme hos barn. Også retorikken rundt «dypstaten» knytter seg opp mot konspirasjonsteorier om de føderale myndighetene.

Alt dette blir rene spekulasjoner, og det er det umulig å vite sikkert hva Trump faktisk mente med forslaget sitt. Kanskje var det bare en tilfeldig ide han fikk. Men det er også mulig at han har snappet det opp fra TV eller internett, uten at dette betyr at Trump bevisst ønsket å reklamere for den livsfarlige behandlingen. Uansett er det fare for at natriumkloritt-selgerne vil gå gode tider i møte.