Mange av begrepene FrP fremmer, har utgangspunkt i rasistisk, fremmedfiendtlig og ja, nynazistisk propaganda, skriver Petter Farstad.
Foto: Fremskrittspartiet
Listhaug nevner innvandrere som gir blaffen. Hun gir dog selv blaffen i ganske mye – herunder hennes eget partis rasisme, skriver Petter Farstad i dette innlegget. 

«Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt», var ordene til  tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i en FB-post som skapte sterke reaksjoner. I dag er det nok en FB-post Listhaug har publisert som stinker lang vei: «Er du i Norge, må du innrette deg etter forholdene her og leve i vårt samfunn, ikke på siden av det! Hele samfunnet rammes fordi noen gir blaffen i regler!»

Da Listhaug ga blaffen

For Sylvi Listhaug handler det ikke om regler, men om å svartmale en hel minoritetsgruppe med bred pensel. Det er da jeg tillater meg å spørre om følgende: Hvor var Listhaug da hundrevis av ungdommer ga blaffen og festet i en grotte? Hvor var Listhaug da folk ga blaffen og sto som sild i tønne på buss, trikk og T-bane? Hvor var Listhaug da folk ga blaffen og valfartet til Sverige for å handle? Hvor var Listhaug da folk ga blaffen og reiste til risikoland i syden? Hvor var Listhaug da store ungdomsgjenger ga blaffen og hadde hjemme alene-fester? Hvor var Listhaug da folk ga blaffen og lå i overfylte parker og på overfylte badestrender? Hvor var Listhaug da studentene ga blaffen under fadderuka? Hvor var Listhaug da Vinmonopolet stengte ned og oslofolk ga blaffen og sto i lange polkøer i nabokommunene? Hun registrerte det helt sikkert, men hun ga blaffen!

Faktabasert kunnskap må vike for fremmedfrykt

Vel, det er kanskje ikke så overraskende med tanke på at Listhaug, som er mest kjent for å sette folkegrupper opp mot hverandre, slår på stortromma hver gang hun enser noe hun kan sverte innvandrere for. Dette vet hun skaper overskrifter i mediene, samtidig som det tilfredsstiller hordene av de fremmedfiendtlige tilhengerne hennes. Ja, for er det snakk om noe som slår uheldig ut for innvandrere eller at folk deltar i en demonstrasjon mot rasisme foran stortinget, er hun raskt på banen med sin kritiske og fordømmende røst.

Det som er farlig er når faktabasert kunnskap overstyres av en klar fremmedfiendtlig agenda fra disse kandidatene fra ytre høyre som spres rundt omkring på sosiale medier til et publikum som mangler filter.

For Sylvi Listhaug handler det ikke om regler, men om å svartmale en hel minoritetsgruppe med bred pensel

Jeg referer til Esperanza Diaz, konstituert leder for Pandemisenteret og forsker ved Universitetet i Bergen, og deler av hans observasjoner:

«For det første har det blitt påvist mer koronasmitte i storbyene enn andre steder. Viruset sprer seg mye enklere og raskere i områder med mange folk, enn i landlige områder der det er lang avstand til nærmeste nabo. Innvandrere er overrepresentert i serviceyrker, som taxi- eller i rengjøringsbransjen og har dermed ikke mulighet til å ta hjemmekontor. Dessuten bor de trangt, hvordan løser man karantene hvis man bor fem personer på to rom og må dele bad? Det er utrolig synd, men har man fordommer mot innvandrere eller andre grupper, tolker man all negativ informasjon i lys av sine egne forestillinger.»

Nynazistisk propaganda

Og Listhaug er ikke alene om å tolke all negativ informasjon i lys av sine egne fremmedfiendtlige forestillinger. Hele toppledelsen i partiet er gjennomsyret av det samme ondskapsfulle grumset. Det bekymrer meg at FrP får så mye oppmerksomhet i norsk politikk, når de stadig viser en total mangel på anstendighet. Mange av begrepene FrP fremmer, har utgangspunkt i rasistisk, fremmedfiendtlig og ja, nynazistisk propaganda. Er det ikke snart på høy tid å kalle en spade for en spade og Fremskrittspartiet for et høyreekstremt og rasistisk parti?

Dette innlegget ble første gang publisert på Petter Farstads Facebook-side den 10. februar, og publiseres i Utrop etter avtale med skribenten. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.