Kari Jaquesson forklarer i en YouTube-video at «han høy-på-pæra-legen Wasim Zahid, eller hva han heter, sier at han har vært smittet av korona...»
Foto: Screenshot, YouTube
Kari Jaquessons usaklige kritikk av Wasim Zahid er direkte farlig. Hun bagatelliserer menneskers liv og helse, skriver Malin Ali i dette innlegget. 

TV-personlighet Kari Jaquesson har lagt ut flere videoer og poster av sine teorier som latterliggjør covid-19. Vanligvis ville jeg ikke gitt hennes uttalelser oppmerksomhet, men etter å ha lest i kommentarfeltene hennes ser jeg at det er overraskende mange som faktisk er enig med henne, og det skremmer meg. 

Respektløst og kunnskapsløst

Hun er er blant annet tydelig på at viruset ikke er noe annet enn en vanlig forkjølelse, og at munnbind og antibac ikke har noe for seg. 

Når hun uttaler seg om munnbindbruk og smittevern har hun svært lite legitimitet. Hun hopper gladelig over smittevern, og forstår ikke at en del av grunnen til at vi ikke har så mange dødsfall i Norge er nettopp fordi befolkningen har vært gode til å følge smitteverntiltakene. For meg er det tydelig at hun ikke har tatt innover seg hva som skjer rundt i verden, og på den måten hun velger å prate om pandemien mener jeg hun viser lite respekt for de som har vært alvorlig syke, eller mistet sine kjære som følge av koronaviruset. 

Jaquesson er så vidt jeg vet ingen lege eller forsker, og har ingen grad i virologi. Jeg håper og tror de aller fleste ikke sier seg enig i hennes uttalelser, og heller velger å lytte til helsepersonell og personer med medisinsk, vitenskapelig bakgrunn. 

Angriper lege Wasim Zahid

Jeg anbefaler lege Wasim Zahid som en trygg kilde å følge. Han driver kunnskapsbasert folkeopplysning og saklig diskusjon og debatt. Jaquesson klarer ikke å føre debatt uten å måtte bruke nedsettende, personlige bemerkninger mot Zahid. Trist at hun som en voksen, profilert person bidrar til å skape et usunt debattklima. Jeg håper at de mange følgerne hennes trykker ‘unfollow’ og ikke lar seg påvirke.

Jaquesson klarer ikke å føre debatt uten å måtte bruke nedsettende, personlige bemerkninger mot Zahid

Alle skal selvfølgelig få ha sine egne meninger, men det burde være mulig å formidle dem uten å måtte latterliggjøre og bagatellisere andres innsats, sorg og helse. For meg virker det som om hun er ute etter å provosere, mer enn å bli lyttet til for sitt budskap. 

Tør Jaquesson å møte legene til debatt?

Når pandemien er over, kan jeg med stolthet si at jeg var en person som fulgte retningslinjene og deltok i et felles prosjekt. Jaquesson går på sin side med stolthet uten maske, og uten å følge noen former for retningslinjer og smittevern. Hun gir med andre ord tydelig beskjed om at hun ikke tar andres liv og helse seriøst. I tillegg prøver hun å påvirke flere mennesker til å opptre på samme måte som henne. Det er bare trist. 

Jeg skulle gjerne utfordret Jaquesson til å delta i for eksempel Dagsnytt 18 mot sammen med fagfolk. Hun mener selv hun har gode kilder og nærmest sitter på fasiten, derfor ville det vært interessant å se henne i en slik debatt. Hvis hun er så skråsikker på at hun har forstått noe resten av befolkningen ikke har innsett enda, burde hun jo ta snakken med fagfolk på «hennes område»

Til slutt vil jeg gi ros til alle som gjør en kjempeinnsats i pandemien –  det er heldigvis flest av oss.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.