Zafrullah Khan spilte viktige roller i opprettelsen av Pakistan – og han var Ahmadiyya-muslim.
Foto: Wikipedia
Mannen bak Pakistans uavhengighetserklæring var Ahmadiyya-muslim. Det bør pakistanere reflektere over før de trakasserer Ahmadiyya-muslimer, skriver Naserah Yousuf i dette innlegget.
1.7K+Shares

Konspirasjonsteorier om muslimer som har et ønske om å skade samfunnet er ikke kun et vestlig fenomen, men florerer også i Pakistan. Når noe har gått galt i Pakistan, har en del av befolkningen lagt skylden på enten jøder og Israel, India, USA eller vesten generelt. I tillegg til disse vanlige «mistenkte» finnes det også en muslimsk menighet som ofte blir anklaget for all forferdelsen i landet, deriblant korona. Dermed handler det ikke kun om islamofober som sprer konspirasjonsteorier om muslimer, men også muslimer selv, mot de som ansees som falske eller frafalne muslimer. 

Ahmadiyya-muslim sentral i Pakistans frigjøring

Ahmadiyya-menigheten identifiserer seg som en islamsk menighet men er erklært ikke-islamsk av den pakistanske staten. I årevis har det blitt spredt konspirasjonsteorier om Ahmadiyya-muslimer der man påstår at disse er fiender av Pakistan. De beskyldes for å stå i ledtog med jøder, India og vesten for å skade både islam og Pakistan. Denne retorikken er ikke så annerledes enn Eurabia-teorien som Breivik begrunnet sitt terrorangrep i, og som går ut på at eliten i Europa driver en såkalt appeasementpolitikk ovenfor den arabiske verden. 

Blant Pakistanere er teorien at Ahmadiyya-muslimer gjør det samme ovenfor ikke-islamske land og at de spiller offerkortet for å få sympati. Det hjelper lite å påminne om at nettopp en Ahmadiyya-muslim ved navn Zafrullah Khan ikke bare var essensiell i opprettelsen av Pakistan men også landets første utenriksminister. Khan var også den som forfattet Lahore-resolusjonen, Pakistans frigjøringserklæring, som ble feiret i går, den 23 mars, av alle pakistanere verden over. Han var dessuten meget aktiv i arbeidet med å sikre palestinere rettferdighet og å støtte Kashmir mens han jobbet i FN. 

Konspirasjonsteorier mot Ahmadiyya – også i Norge

Ahmadiyya-muslimer blir forfulgt og drept, ikke kun på bakgrunn av teologiske uenigheter, men også nettopp som følge av disse konspirasjonsteoriene. Det å bli beskyldt for å bedrive landsforræderi er på ingen måte en liten sak i et land som Pakistan der nasjonalisme og patriotisme ofte går hånd i hånd med islamsk ekstremisme. Det ligger flere videosnutter av både kjente pakistanske politikere og store religiøse ledere som åpent roper ut slagord som på godt norsk kan oversettes som; «En venn a qadiani er en landsforræder».  Begrepene «Qadiani» og «Mirzai» brukes ofte som nedsettende benevning av Ahmadiyya-muslimer. 

Det ikke bare antydes, men sees på som fakta, at Ahmadiyya-muslimer har nære og hemmelige relasjoner til statslederne i Israel, USA og India. Det henvises til bilder og opptak på sosiale medier der en og annen Ahmadiyya-muslim har blitt observert med disse statslederne, uten særlig interesse for hva bakgrunnen kan ha vært for disse møtene og selv når svaret kun er ett googletrykk unna. Dessverre lever de samme konspirasjonsteoriene den dag i dag i beste velgående – også her i Norge.

Boikottet fakkeltog mot terror

Noen Ahmadiyya-muslimer er fortsatt forsiktige med å åpent vise sin tro for å ikke bli uglesett av andre norskpakistanere. Andre har opplevd at kollegaer slutter å hilse, naboer ekskluderer og barna deres blir ertet av sine kamerater på bakgrunn av deres tro. 

Denne retorikken er ikke så annerledes enn Eurabia-teorien som Breivik begrunnet sitt terrorangrep med

Ahmadiyya-muslimer som har arbeid som forutsetter jevnlig kontakt med norskpakistanere, må av og til unngå å være åpne om sin tro for å kunne beholde sine klienters tiltro og respekt. I 2007 ble en matbutikk på Furuset boikottet etter oppfordringer fra ulike moskemiljøer. Oppfordringen om dette lå også ute på nettsiden islam.no men ble slettet etter at NRK selv tok kontakt. 

I VG og Nettavisen kunne man 05.12.2004 lese om at mange muslimer boikottet fakkeltoget mot terror, organisert av Noman Mubashir. Begrunnelsen var ifølge IRN selv, som heller ikke møtte opp, at Mubashir og hans familie tilhørte Ahmadiyya-menigheten. 

Denne retorikken må motarbeides

I enkelte lukkede norskpakistanske Facebook-grupper blir poster som omhandler Ahmadiyya-muslimer og deres rettigheter enten ikke godkjent av administrator eller slettet. Heldigvis er mange norskpakistanere såpass oppegående at de ikke lar seg påvirke av løse påstander. Men så har vi dessverre noen som aktivt velger å spre slike konspirasjonsteorier på sosiale medier, som det skrives om i en artikkel av John Færseth i Utrop datert 24.01.2021

Slik velger enkelte å nøre opp under hatet og fordommene mot Ahmadiyya-muslimer i Norge. Og nettopp fordi vi av erfaring kan bekrefte at slike konspirasjonsteorier kan føre til forfølgelse og drap av uskyldige, bør vi være oppmerksomme og aktivt motarbeide denne type retorikk også her i Norge. Vi vet av historien at slike løgnaktige anklagelser ofte kan gi opphav til folkemord.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.