– Det er et paradoks at Thee åpent sammenlignet homofili med voldtekt og i dag anklager meg for å ha «sidestilt skeivhet med pedofili, incest og drap», noe jeg tar avstand fra, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Privat
Det er et paradoks at mange av de «homofiendtlige» holdningene Thee tillegger Islam Net er de selvsamme holdningene han en gang selv frontet, skriver Fahad Qureshi i dette innlegget.
363Shares

Thee Yezen Al-Obaide kritiserte Islam Net i Klassekampen den 27. mars for homofiendtlige holdninger han føler seg rammet av. Det gjorde sterkt inntrykk på meg, og jeg er lei meg for at Thee føler slik han gjør. Likevel må jeg få peke på noe paradoksalt i bakgrunnen for Thees synspunkter.

Jeg har ønsket å stille opp for Thee

Jeg ble kjent med Thee for en del år siden, i 2013. Han oppsøkte meg for støtte og betrodde meg at han var homofil og ønsket å leve uten å praktisere homofilt samliv. Hans hjertekamp var å overbevise homofile muslimer om at islam forbyr å praktisere homoseksualitet. Dette ønsket han min og Islam Nets støtte til.

Nå påstår Thee at jeg skal ha sagt til ham at hans skeivhet skyldtes at han var besatt av demoner og skal ha tilbudt ham demonutdrivelse. Jeg har aldri ment at homofili er en demonbesettelse, eller noe som kan kureres via såkalt demonutdrivelse. Dette tar jeg avstand fra.

Thee skriver også: «Skal Islam Net gis en medalje fordi de ikke lenger ser det som nødvendig å drepe meg?» Jeg har aldri ment at Thee skal drepes. Jeg har alltid sett på Thee som en venn og forsøkt å stille opp for ham.

Thees konfrontasjon av den homofile imamen

I 2015 hadde Skeiv Verden invitert den homofile imamen Daayiee Abdullah til Norge. Thee ville at jeg skulle debattere ham, men det ønsket jeg ikke. Han insisterte så på at jeg måtte støtte ham i å tale imot Daayiee under Skeiv Verdens seminar. Jeg hadde aldri vært på et slikt møte, men lot meg overtale til å komme. Da Thee så meg, brøt han ut i gledestårer. Under spørsmål- og svarrunden etter at Daayiee hadde talt, grep Thee mikrofonen og konfronterte Daayiee. «Å si at homofili er tillatt i islam, er som å si at islam tillater voldtekt av kvinner», sa Thee. Daayiee snakket om denne hendelsen og påstod at Islam Net (altså Thee), hadde kalt ham en «synder».

Kaltham Alexander Lie, kjent som den første offentlige homofile muslim i Norge, kritiserte i 2017 Thees konfrontasjon av Daayiee. Han skrev «Jeg opplever det som skremmende når ustabile skaphomser med tilknytning til Islam Net infiltrerer Skeiv Verden sitt miljø … dessverre finnes det en del homofile muslimer som forsøker formidle at homofile muslimer burde la være å leve ut sin legning», og påstod at Thee skal ha bedt ham om å «dra til helvete».

Den 30. mai 2017 skrev Thee følgende til meg i forbindelse med at Lie hadde kritisert ham og Islam Net: «Jeg kommer til å stå på mitt angående homofili og islam, jeg kan ikke gjøre det halal når teksten er så tydelig. Jeg snakket ut fra hva skriftene sier og ikke hva folk ønsker at det skal være, men å knytte meg til terror er helt sykt»

Jeg svarte Thee: «Jeg bare lurer sånn oppriktig; hvis du mener det er haram å praktisere homofili, hva er årsaken til at du støtter det offentlig eller i det minste fremstår som om du støtter det?»

Thee svarte meg: «Saken er følgende bror, heller leve med en haram handling enn kufr. Jeg møter homofile muslimer som enten vil begå selvmord eller ha enorm forakt for islam. Muslimske homofile blir i tillegg brukt mot oss som gruppe. Våre egne blir våpen mot oss. Det er mange grunner til at jeg vil sette det å være muslim og skeiv på dagsordenen. Og jeg har ikke uttalt meg om de skal praktisere eller ikke, jeg sier at de finnes og at de, uansett hva de gjør, er muslimer.»

Paradokset: Islam Net mer moderate enn Thee i sin tid ønsket

Det samme året var Thee med å stifte Salam, en organisasjon for muslimske lhbtqi-personer.

I 2018, da Thee også sto frem for offentligheten som homofil, kritiserte han Lie og sa at han «ødelegger for en konstruktiv debatt med å komme med harde utfall mot konservative muslimer og tillegge dem meninger …»

Det er dermed et paradoks at Thee nå i 2021 sier at Islam Net «krenker menneskeverdet». At våre holdninger er «menneskefiendtlige». At vi har «demonisert» og «dehumanisert» skeive personer. At vi har «sidestilt skeivhet med pedofili, incest og drap». At å oppfordre til avholdenhet fra sex utenfor ekteskap er å si «utslett deg selv og du vil få belønning».

Alle fortjener en ny sjanse

Det Thee kritiserer på denne krasse måten, er det muslimske lærde alltid har ment. Det samme som Thee sa at «tekstene er klare på», og som han kritiserte Lie for å snakke hardt imot. Altså at samliv – ifølge islam – utfoldes i et ekteskap mellom mann og kvinne. Det er dog ikke syndig å være tiltrukket av det samme kjønn, og homofile har likt menneskeverd som alle andre. Men om man er tiltrukket av en man ikke kan gifte seg med, er dette en prøvelse og Gud vil belønne en for ens tålmodighet.

I 2017 sa Thee at det å påstå at homofilt samliv er tillatt i islam, er «kufr», altså noe som får en ut av islam. «Jeg kan ikke gjøre det halal når teksten er så tydelig», sa han, og poengterte videre at han ikke har sagt at homofile muslimer skal praktisere homofilt samliv.

Det er et paradoks at Thee i mange år har forfektet en tradisjonell islamsk tilnærming til homofili, ment at tekstene er klare på dette, og til og med fått meg med på å støtte ham i sin homokamp. Og i dag kritiserer han meg og Islam Net for å ha støttet ham, og for å stå for en mer moderat tilnærming enn det han selv forfektet.

Det er et paradoks at Thee åpent sammenlignet homofili med voldtekt og i dag anklager meg for å ha «sidestilt skeivhet med pedofili, incest og drap», noe jeg tar avstand fra.

Det er et paradoks at mange av de «homofiendtlige» holdningene Thee tillegger Islam Net, nettopp har blitt tillagt Islam Net på grunn av Thees tidligere konfrontasjon av Daayiee, noe jeg frarådet ham. Men han insisterte og sammenlignet homofili med voldtekt, og anklaget Daayiee for å være en synder.

Det er et paradoks å lese Thees kritikk av Islam Net når han selv har sagt at «muslimske homofile blir i tillegg brukt mot oss som gruppe. Våre egne blir våpen mot oss». Og han i dag gjør det samme.

Lev livet ditt slik du vil

Jeg forstår at du i dag kanskje har gått vekk fra ditt tidligere ståsted til islam og homofili, og til og med kanskje ser på det som «homofobi». Jeg og Islam Net har også gått vekk fra mye av det vi tidligere mente om homofili. Alle fortjener en ny sjanse.

Du så noe godt i oss helt frem til 2017, men gjør kanskje ikke det i dag. 17. juni 2016 skrev du til meg: «Jeg lagde en sak på NRK … Jeg sa blant annet at jeg finner mer respekt hos deg enn norske homofile.» Det er denne Thee jeg kjenner. Jeg vet oppriktig ikke hvorfor du nå kritiserer oss som du gjør. Den 1. august 2016 skrev du til meg: «Jeg ser at du som person blir angrepet. Du formidler tolking som er vanlig blant alle lærde … Bror, jeg har alltid hatt respekt for deg …» Den 19. oktober 2014 sa du til et annet styremedlem i Islam Net «Wallah bror jeg elsker dere.»

Islam Net er bare et tilbud, ikke et påbud. Selv om du i dag har en ny trosforståelse er det fortsatt andre homofile muslimer som ønsker å leve i tråd med mainstream islam. Islam Net var ikke for deg, men kan fortsatt være en støtte for andre. Så lev livet ditt slik du vil, men la også andre leve slik de vil – uten å demonisere dem.

«Jeg har selv oppsøkt Islam Net og hatt en meget betryggende dialog med Fahad Qureshi om min legning. Han har vist meg tillit, støtte og vært der for meg som min bror i islam. Han har aldri fordømt meg eller ønsket meg vondt!», skrev en homofil muslim i Dagbladet.

Kjære Thee

Det var en tid vi var venner, og du så på meg som en bror. Om jeg har sagt noe som har fått deg til å forkaste vårt vennskap og Islam Net slik du skriver i Klassekampen, så vit min venn, jeg er et menneske og kan ha tråkket feil.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.