Mange lurer på om de kan ta koronavaksinen mens de faster. Ja, det kan vi. Vaksinen tilfører ikke kroppen næring og bryter dermed ikke fasten. Så ta gjerne vaksinen om du får mulighet, skriver Fahad Qureshi.
Foto: ADA
Å bli en faktor i å spre smitte er egoistisk og ødeleggende – la oss være forbilledlige, skriver Fahad Qureshi i dette innlegget.
658Shares

Årets ramadan blir igjen under koronatilstander. Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret for økt smitte, og jeg har kommet med en klar beskjed til muslimer om å bidra i dugnaden. Dette vil jeg nå utdype.

Må følge rådene vi har fått

Muslimer pleier å samles for å be nattebønn i moskeene gjennom ramadan-måneden, og fasten åpnes ofte med store måltider med familie, slektninger og venner. Mange håpet på at vi skulle få en lettelse i tiltakene og at moskeene skulle gjenåpnes. Men myndighetene har vurdert smittesituasjonen og trykket er dessverre fortsatt stort.

Moskeene holdes stengt og samlinger med andre enn kjernefamilien er frarådet. Det kan være fristende å allikevel samles med vennegjengen for å spise sammen, eller å delta i andre typer sosiale samlinger vi vanligvis har i ramadan. Men nå gjelder det å følge de rådene vi har fått.

Dropp håndhilsing og klemming

Da smitten nådde sitt klimaks for et år siden ble folk obs på å unngå klemmer og håndhilsning. Med tiden har mange begynt å ta lett på dette. Husk at når du strekker ut hånden for å hilse på en annen, er det vanskelig for den andre å la hånden henge der. Slik dannes et ubevisst sosialt press som leder til fysisk kontakt. Selv om du kanskje enda ikke er blitt smittet, og kanskje ikke blir det heller, så bidrar du til å normalisere en atferd som i det store bildet øker smitten. Flere rammes, flere blir alvorlig syke, og flere dør.

Så avstå fra å håndhilse og å klemme, med intensjon om at du gjør dette for å bevare fellesskapet. Du gjør det fordi du tenker på samfunnets beste. Du gjør det med intensjon om at ved å avstå fra dette så reddes andres liv. I islam belønner Gud for ens gode intensjoner. Og det å redde et menneskeliv anses som like stort som å ha reddet hele menneskeheten. Dette bør være en ekstra motivasjon for muslimer til å følge smitteverntiltakene.

Utsett reiser

Mange lurer på om de kan ta koronavaksinen mens de faster. Ja, det kan vi. Vaksinen tilfører ikke kroppen næring og bryter dermed ikke fasten. Så ta gjerne vaksinen om du får mulighet.

Husk at når du strekker ut hånden for å hilse på en annen, er det vanskelig for den andre å la hånden henge der. Slik dannes et ubevisst sosialt press som leder til fysisk kontakt.

Det har tidligere vært rettet kritikk mot at innvandrere – ofte med muslimsk bakgrunn – har vært på unødvendige utenlandsreiser og brakt med seg smitte hjem. Det har også blitt rettet kritikk mot manglende smittevern på bryllup og andre samlinger holdt hos enkelte muslimer det siste året. La oss ta ansvar og sørge for at denne kritikken ikke gjentar seg og knyttes opp mot ramadan.

Profeten Muhammed (fred være med ham) sa: «Hvis du hører om et utbrudd av en sykdom i et land, så ikke reis inn i det; men hvis sykdommen bryter ut et sted hvor du er, så ikke forlat det stedet» (Sahih Bukhari)

Det beste i oss

Ramadan har for oss muslimer alltid vært en måned som er ment å bringe frem det beste i oss. I denne måneden skal vi komme Gud i hu og oppnå gudsbevissthet. Det vil si å øke i gode gjerninger. Ta del i samfunnet og bidra der det trengs. Dette er den virkelige essensen av å faste. Man disiplinerer seg selv og opplever hvordan det er å avstå fra alle godene vi har, for så å lære seg å verdsette disse godene og ønske å dele disse godene med andre.

God helse og livet i seg selv, er av de største godene vi har. Det må vi verdsette – enda mer i ramadan. For ramadan er ment å bringe frem det beste i oss, for så å fungere som en motivasjon til å gjøre godt gjennom resten av året.

La oss være forbilledlige

La oss huske på dette også i forbindelse med smittevern. Vi alle har et ansvar. Hvis vi blir årsaken til at smitten sprer seg i samfunnet vil folk tenke negativt om muslimer og denne vakre måneden som var ment å bringe frem det beste i oss. Ramadan vil bli assosiert med å ha brakt frem det verste i oss.

Det ønsker vi ikke! Vi må være gode forbilder for andre. Profeten Muhammed (fred være med ham) har sagt: «Det skal verken påføres skade eller gjengjeldes skade.» Islam legger dermed stor vekt på å bidra til fellesskapet og forhindre spredningen av skadende elementer. Å bli en faktor i å spre smitte er egoistisk og ødeleggende for samfunnet, det er faktisk det motsatte av å forhindre skade. La oss være forbilledlige gjennom denne velsignede måneden slik at samfunnet rundt oss også får smake ramadans velsignelser og tar del i våre gleder.

Ramadan Mubarak!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.