Angrepene i Oslo og på Utøya i 2011 var sjokkerende, og vi har ikke klart å unngå gjentakelser i ettertid. Hvordan kan ungdommer tro på nazismen og raseteorier i dagens Norge?, spør artikkelforfatterne.
Foto: Wikipedia
Vi trenger en politikk som høyt og tydelig  bygger ned hat og konspirasjonsteorier, skriver Kari Henriksen og Kai Steffen Østensen i dette innlegget. 
Kari Henriksen og Kai Steffen Østensen
Latest posts by Kari Henriksen og Kai Steffen Østensen (see all)

 
Kari Henriksen            Kai Steffen Østensen

Hatytringer og -handlinger krever tydelig tale og kloke handlinger og må bekjempes på en bedre måte enn vi gjør i dag. 

Den offentlige samtalen kunne vært annerledes

Erna Solberg er blitt kjent for å si «jeg ville ikke brukt akkurat de orda». Med det viser hun at hun vet at ord er viktige. Og hun anerkjenner også at ordene er gale. Men hun tar ikke sin egen erkjennelse alvorlig nok. Hun kunne og burde vært tydeligere i å ta et oppgjør med nettopp de gale ordene, de som rører i grumsete vann, som sender usynlige tråder til et bakland som inneholder alt fra innvandringskritiske folk, de mest inderlige tilhengere av raseteorier og anti-jødisk propaganda, og til de som er hatere av sosialdemokratiet og med sin retorikk sprer angst og redsel på sosiale medier. Som bidrar til at andre blir frarøvet tryggheten sin og som begrenses i sin ytringsfrihet. Hun re-innsatte den ministeren som måtte gå på grunn av grove beskyldninger mot Ap. Hun aksepterer millionstøtte til Human Right Service. 

Statsministerens aktive valg av handlinger og ord regner vi med er nøye og grundig vurdert. I slike saker tenker man seg godt om, som politiker. Vi er uenige i  statsministerens valg, men er enig med henne i at ord er viktige. Hadde hun, som landets leder, valgt annerledes, tror vi den offentlige samtalen også hadde vært annerledes.

Nazister marsjerer i gatene våre

Tiårsdagen for Utøya nærmer seg. En vond, vanskelig og viktig erkjennelse. Terroren kom kjørende i en hvit varebil av en hvit mann med hvite tanker som ville drepe sosialdemokratiske verdier. Det groteske målet var å skyte politisk engasjerte ungdommer og bombe i stykker regjeringsapparatet. Han lykkes.

Politikk handler om verdier

Og nå, ti år etter, har AUF-ere igjen startet samtalen om hvordan vi kunne komme dit. Den samtalen er viktig, og den må føres med klokskap og tydelighet. Slik våre ungdommer har gjort og gjør.

Norske nazister marsjerer i gatene våre, klistrer opp bannere om hvit makt, stiller seg opp foran synagogen i Oslo med kniv og filmer pride-parader.

Det nødvendige oppgjøret

En ung, norsk mann skyter sin søster og ville drept mange i moskeen i Bærum hvis han ikke hadde blitt stoppet av modige menn. Det var terror som igjen rammet Norge i 2019.

Men vi snakker knapt om det. Hva er galt – og hvordan kunne på nytt et ungt menneske bli radikalisert til terrorhandling i våre egne nabolag? Hvordan kan ungdommer tro på nazismen og raseteorier i dagens Norge?

Politikk handler om verdier. Og selv om alle partier tar avstand fra radikalisering og hatytringer, er det viktig å føre en tydeligere politikk som setter tydelige grenser for hva som er akseptabelt. En politikk som høyt og tydelig bygger ned hat og konspirasjonsteorier. Slik bidrar vi til å ta det nødvendige oppgjøret etter 22. juli.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.