Tøffe vurderinger må tas på om på om samtalene om forholdet gir mulighet for ny vekst, eller om du må avslutte forholdet.
Foto: Everymum
Mange par opplever en krise etter utroskap, men klarer likevel å finne styrke til å gi forholdet ny mening, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 
110Shares

Jeg og min mann har vært gift i 10 år, vi har to barn på 4 og 6 år. Vårt ekteskap er arrangert, men vi har likevel valgt hverandre. Jeg har alltid vært av den oppfatning at vi har en dyp respekt og kjærlighet for hverandre.

En venninne fortalte at hun hadde sett han sammen med en annen dame. Da jeg konfronterte han med dette, nektet han først, men etter hvert erkjente han å ha hatt et forhold til henne. Det var ikke et engangstilfelle, de hadde hatt et forhold i cirka et halvt år. Jeg ble fortvilet og rasende. Han sier at han angrer, og at det er meg han vil ha. Jeg opplever imidlertid at alt er ødelagt. Hvordan kan jeg tilgi? Kan vi noen gang få det som før igjen?
Hilsen bedratt kvinne

Kjære bedratt kvinne.

Nei, sannsynligvis blir det aldri som før. Men det kan faktisk bli noe helt nytt som dere etter hvert klarer å jobbe frem. Å bli bedratt er en livskrise, og psykisk smertefullt. Når den du elsker og som var din «trygge havn» plutselig ikke er det lenger, ja da er det som om selve grunnmuren brister. 

Det store spørsmålet blir om du våger å stole på han igjen. En ting er sikkert, dette må jobbes med. Det er ikke så enkelt som å si unnskyld og gå videre, som om ingenting har skjedd. Han må gjøre unnskyld. Med det mener jeg at han må jobbe for å vinne deg tilbake på nytt. Dette kan ta tid. Hvordan skal dere snakke om dette? 

Nei, sannsynligvis blir det aldri som før.

Dersom han virkelig vil være din, må han tåle den jobben dette tar. Det kan være mange grunner til at han var utro, og det må dere finne ut av sammen. Kanskje vet han det ikke, og kanskje ble han rett og slett betatt. Dette er tema som dere må utforske sammen.  

Den utro

Dersom mannen din mener at det er deg han vil ha, må han tåle din frustrasjon og ditt sinne. Han må rolig svare på alle dine spørsmål som er hensiktsmessig å snakke om, igjen og igjen. Han må ikke gå i forsvar, han må derimot ta det hele og fulle ansvar for det som har skjedd. Han må tåle din smerte, holde ut din (midlertidige) avvisning. Han må selvsagt bryte all forbindelse med den personen han hadde et forhold til, dette gjelder også sosiale medier. Dette må han vise deg tydelig.

Den bedratte

Det er ikke hensiktsmessig å spørre om selve akten, og detaljer rundt dette. Derimot kan spørsmål om hans tanker og følelser rundt selve forholdet gi deg dypere innsikt i hans anger, sorg og fortvilelse over det han har påført deg.

Det er heller ikke hensiktsmessig for forholdet å la partneren «sone» i årevis. Det vil skape avstand mellom dere, og et klima av uforsonlighet og utrygghet. Det er avgjørende å jobbe seg gjennom dette, og sammen bli enige om hva slags påvirkning dette skal ha for forholdet videre. Du må selvsagt også gjøre en vurdering på om disse samtalene gir mulighet for ny vekst, eller om du må avslutte forholdet.

Søk hjelp

Familievernkontorene har lang erfaring med å hjelpe par der utroskap er tema. Vi vet at dette er smertefullt, og ofte kreves systematisk samtaleterapi for å jobbe seg gjennom dette vanskelige landskapet. Det er mange par som har opplevd dette, og som likevel har maktet å finne styrke til å gi forholdet ny mening.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.