Det er høyst udemokratisk av en norsk politiker å tilby unge jenter penger for å kle av seg, skriver artikkelforfatteren.
Foto: MOGA
Vis deg som et godt menneske og spar tusen kroner, skriver Umera Tariq i dette innlegget. 
1K+Shares
Latest posts by Umera Tariq (see all)

Det kom ikke som en overraskelse da en representant – for å presisere: en stortingsrepresentant – fra Fremskrittspartiet (FrP) uttalte seg om hijab og tilbød en ung jente penger hvis hun tok den av. Det har tidligere også skjedd lignende, der kandidater fra FrP uttaler seg negativt om minoriteter. 

Og ja, gammel vane er vond å vende, men det som er overraskende her er at stemmene bak de famøse uttalelsene gjemmer seg i skyggen, og bare kort tid etter er det nesten som om hendelsen aldri fant sted.  

En udemokratisk handling

Det er fint å vite at FrPs leder, Sylvi Listhaug, karakteriserer hendelsen som uakseptabel og er åpen for dialog. Men kjære Listhaug, det nytter ikke! For er du villig til å uttale deg om noe, bør du også ha like mye mot til å beklage, særlig fordi du er voksen og offeret et barn. Et barn som er i læringsfasen av livet og kanskje til og med nysgjerrig på dine meninger. Et barn som rett og slett ønsker å bli bedre kjent med det norske demokratiet. 

I kortversjonen handler jo demokratiet om folkesuverenitet, frihet og fellesskap, men når en godt voksen stortingsmann tilbyr en ung jente penger for å ta av hijaben hun bærer, er man på ville veier og langt unna demokratiets kjerne. 

Jenta hadde sin grunn til å bære hijab, og stiller man seg kritisk til det, så vær så snill å møt henne med dialog. Ikke tilby den unge jenta et beløp som etterlater henne målløs. Tildragelsen er rent faktisk nært beslektet med fenomenet der godt voksne menn tilbyr unge jenter penger for å kle av seg. Det kan man selvfølgelig mene hva man vil om, men det har ingen plass i demokratiske prosesser, og man er på ingen måte tøff i trynet hvis man møter unge nordmenn på denne måten. 

Spar tusenlappen – møt oss med åpne armer

Dette er kanskje en litt sen påminnelse, men kjære Christian Tybring-Gjedde: du trenger en påminnelse nå. En påminnelse om at friheten finnes både med og uten hijab. At hijab ikke nødvendigvis er «torpedo mot den vennskapelige og frie omgangen mellom kjønnene». At kvinner og unge jenter som velger å ta på seg hijaben også kan gjøre dette fordi de ønsker det, og ikke nødvendigvis fordi de blir tvunget til det. Det er ingen hemmelighet at det finnes tilfeller hvor jenter faktisk blir tvunget til å bruke hijab, men å skjære alle over én kam – er en skam.

Det du trolig ikke vet, eller muligens har lite kunnskap om, er hvor hardt disse kvinnene har kjempet for å nå dit de nå er nå. 

Christian Tybring-Gjedde, du er en privilegert mann, og det er kanskje enkelt for deg å tilby et par tusener for at noen skal ta av seg hijaben. Og det må være overraskende for deg å se kvinnelige representanter med hijab på Stortinget nå. Det du trolig ikke vet, eller muligens har lite kunnskap om, er hvor hardt disse kvinnene har kjempet for å nå dit de nå er nå. Norge er demokratiets land. Det er mulighetens land. 

Så når kvinnelige stortingsrepresentanter med hijab sitter på Stortinget, synes jeg du skal ta dem imot med åpne armer, og om det plager deg så inderlig å se hijaben, så spar tusenlappen din. Bruk den heller på fornuften. Skaff deg innsikt – det skal mer enn en tusenlapp til. Og den viktigste gaven du kan gi oss er å ta oss imot med åpne armer og akseptere oss slik vi er. 

For til syvende og sist, Tybring-Gjedde, så handler det ikke om hijaben er på eller av. Det handler om medmenneskelighet. Det handler om respekt og om at du aksepterer din neste slik denne er. Det handler om å være god mot dine medborgere. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.