Barn skal oppleve trygghet i julehøytiden, og det er opp til oss voksne å skape den tryggheten, skriver artikkelforfatteren.
Foto: NYMetro Parents
Det er viktigere at du er sammen med barna dine og er helt til stede enn at alle forberedelsene gjøres helt perfekt, skriver Aleksandra Markovic i dette innlegget. 

Følelsen av pakkepapir mellom fingrene. Lukten av nystekt julemat. Gleden ved å finne mandelen i grøten. De fleste gleder seg til jul. Men ikke absolutt alle. 

Foreldres bekymring smitter av på barna

150 000 barn gruer seg til jul fordi foreldrene drikker for mye. Barn skal oppleve trygghet i julehøytiden, og det er opp til oss voksne å skape den tryggheten. Barn kan bli urolige og redde når foreldrenes stemningsleie endres. Vi ber ikke om at foreldre ikke skal få ta et glass øl, men vi ber om at alkoholinntaket begrenses i julehøytiden. 

Det finnes mange foreldre som gruer seg til julaften. De er redd for at barna skal bli skuffet over gavene, at det ikke er nok mat eller at all julekosen må ofres for å få råd til det mest nødvendige. 115 000 barn vokser opp med vedvarende lavinntekt i sin familie. Foreldres bekymring for økonomi, julepresanger og julemat smitter over på barna.  

Det er prosessen som er viktig

Men jula handler om mer enn presanger og juletrær. Viktigst av alt er kvalitetstid sammen. Derfor er det viktig å snakke om hvordan dere ønsker å feire julen og lytte til ønskene fra hver enkelt. Gode samtaler styrker barnet og fellesskapsfølelsen i en familie. 

Førjulstiden er for mange familier fylt med oppgaver og aktiviteter som «må» gjennomføres. Stress kan skape dårlig stemning, og spesielt små barn er vare for irritable voksne. Det er viktig at vi i adventstiden setter realistiske mål for hva som skal gjøres før jul. Fordel arbeidsoppgaver og inviter gjerne barna inn i juleforberedelsen. Og husk at det er prosessen og ikke produktet som er viktig. 

Trygge voksne skaper trygge barn

Mange barn gir uttrykk for at det de ønsker seg mest av alt er at foreldrene setter av tid til å være sammen med dem i adventstiden og julen. At man ikke lar alt stresset med å få unnagjort alle forberedelsene til jul overskygge det som tross alt er det viktigste for mange – å ha det koselig med familien. Husk at mange barn opplever en stressende hverdag og lengter etter ro og tid sammen med foreldrene sine. Dere er de viktigste personene barnet har. 

Jula skal være barns favoritthøytid. Trygge voksne skaper trygge barn og gode opplevelser. Vi har alle et ansvar for å sørge for at alle barn får en god jul.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.