Å vaksinere deg er det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg selv og familien din mot sykdom, og det gjør at du kan fortsette å gå på jobb, skriver arbeids- og inkluderingsministeren.
Foto: Stortinget
Utenlandsfødte er overrepresenterte blant de som ikke er vaksinert. Denne trenden må vi snu, skriver Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i dette innlegget. 
224Shares
Latest posts by Hadia Tajik (see all)

Vi trenger at flere vaksinerer seg. Det er viktig for å hindre smitte og alvorlig sykdom for deg selv og din familie, men også helt nødvendig for å holde samfunnshjulene i gang. 

Vaksiner deg og opplev en viss trygghet

De siste fem ukene har det vært en økende trend i antall nye pasienter innlagt ved sykehus blant personer født utenfor Norge. Omtrent 4 av 10 av de som er innlagt på sykehus med covid er født i utlandet. 

Av de innlagte utenlandsfødte er mer enn 60 prosent uvaksinerte. 

Tallenes tale er med andre ord veldig klar: Vaksiner deg. Da er du mye tryggere.

Viktig arbeidskraft

Vaksinasjonsgraden er generelt lavere blant utenlandsfødte. Det kan være mange grunner til at noen ikke kan eller ikke ønsker å vaksinere seg. Men det viktige er at det finnes steder du kan oppsøke for å få svar på alle spørsmål du måtte ha om vaksinene, også på det språket du behersker best. I Oslo har både Caritas i Storgata og Frelsesarmeens migrasjonssenter på Majorstua dette tilbudet. I andre kommuner finnes det også informasjon på eget språk om vaksiner på kommunens hjemmesider og hos en del moskeer og menigheter.

Du kan også oppsøke kommunen på et av de lokale vaksinesentrene eller en av de tre vaksinebussene som nå reiser rundt til arbeidsplasser og bydeler i hele Oslo. 

Det er ikke vaksinetvang i Norge, men det er sterkt anbefalt å vaksinere seg. Det er det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg selv og familien din mot sykdom, og det gjør at du kan fortsette å gå på jobb.

Arbeidsinnvandrere, særlig fra østeuropeiske land, utgjør en svært viktig arbeidskraft i norsk næringsliv. Ikke minst gjelder dette for byggebransjen og deler av industrien. Blant disse gruppene finner vi også de laveste vaksinasjonsgradene. 

Klar oppfordring

Flere frivillige organisasjoner gjør en viktig jobb for å spre informasjon og bistå de som trenger det med å vaksinere seg. Regjeringen vil styrke denne innsatsen, og har derfor bevilget 20 millioner kroner til frivillige organisasjoners informasjonsarbeid det neste halvåret. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har også hatt et møte med partene i arbeidslivet om hvordan de kan bidra til flere vaksinerte, fordi både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene gjerne vil bidra til å få vaksinasjonsgraden opp.

Denne henvendelsen er særlig til deg, som, uansett grunn, ikke er vaksinert ennå. Vår klare oppfordring er at du vaksinerer deg. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.