LIKHET: Rødt vil at vanlige arbeidsfolk som står på og skaper verdier skal få mer makt på jobben. Foto: Ihne Pedersen
For Rødt er internasjonal solidaritet med folk som kjemper for demokrati og frigjøring viktig. Den kampen tiltrekker både innvandrere og andre, skriver Tobias Drevland Lund i dette tilsvaret.
441Shares
Latest posts by Tobias Drevland Lund (see all)

Sadug Alfeli kommer med diverse uriktige påstander om Rødt i et leserinnlegg 9. november i Utrop med overskriften «Skremmende når innvandrere stemmer Rødt». 

Velgere tiltrekkes av kamp mot økte forskjeller

«Innvandrere fristes til å stemme for en mislykket ideologi på grunn av solidaritet for Palestina», skrev Sadug Alfeli i Utrop den 9. november.
Foto : Faksimile, Utrop 09.11.2021 

En av grunnene til at flere innvandrere stemmer Rødt mener Alfeli er at Rødt har solidaritet med Palestina. Det stemmer at Rødt vil anerkjenne Palestina som egen stat og at vi står skulder til skulder med det palestinske folk i kampen mot okkupasjon og undertrykkelse fra Israel. 

For Rødt er internasjonal solidaritet med folk som kjemper for demokrati og frigjøring over hele verden viktig og noe som svært mange i partiet vårt engasjerer seg i. Likevel, hvis vi først skal begi oss ut i øvelsen om å mene noe om hvorfor flere og flere stemmer på Rødt, også blant innvandrerbefolkningen, er nok årsakene mer sammensatt enn som så. 

Jeg tror mange innvandrere, som mange andre i det norske samfunnet, er mot de økende forskjellene mellom de som har mest og de som har minst. Forskjellene i Norge har økt de siste 30 årene under ulike regjeringer av ulike farger. Det begynner folk å bli lei av, noe også en undersøkelse fra Aftenposten viste i mars/april i år der utjevning av sosiale forskjeller i samfunnet var den viktigste saken for velgerne ved årets valg. For Rødt er kampen mot de økte forskjellene vår viktigste sak og det er det flere som får øynene opp for. 

Desperate forsøk på å sverte Rødt

Jeg tror mange, også innvandrere, ønsker trygghet i arbeidslivet og flere rettigheter til arbeidsfolk. Jeg tror mange, også innvandrere, vil ha et mer rettferdig og sosialt boligmarked der det blir enklere for folk med vanlige inntekter å få seg et eget sted å bo. Jeg tror mange innvandrere vil ha et antirasistisk og rettferdig samfunn der man ikke blir diskriminert på boligmarkedet eller når man søker jobb fordi man heter Ali og ikke Aleksander. Jeg tror mange innvandrere, særlig blant ungdom, er lei av å oftere bli stoppet av politiet enn etnisk norske. Jeg er ingen valganalytiker og vi venter fortsatt på velgerundersøkelsen som kan gi oss grundigere forklaringer på hvordan og hvorfor innvandrerbefolkningen stemte som de gjorde. 

Rødt sin ideologi handler om å bygge et mer demokratisk samfunn enn hva vi har i dag.

Alfeli kommer også med sammenligninger mellom Rødt sin politikk og diverse mislykkede diktaturer som Kina, Sovjetunionen og Kambodsja med mer. Det at Alfeli ser seg nødt til å komme med slike useriøse sleivspark som det han gjør mot Rødt, viser hvor desperate enkelte har blitt i deres forsøk på å sverte oss. Man kan jo undres om Alfeli har gått i lære hos Civita og Kristin Clemet? 

Vanlige folk ønsker et mer rettferdig samfunn

La meg gjøre det helt klart; Rødt er et moderne og sosialistisk parti stiftet i 2007 og som driver med politikk i Norge i 2021. Rødt sin ideologi handler om å bygge et mer demokratisk samfunn enn hva vi har i dag. Sosialisme for oss avhenger selvsagt av demokrati. Rødt er noen av landets fremste demokrater i den forstand. Vi ønsker mer innslag av demokrati, om det er på arbeidsplassen eller i økonomien. 

Rødt vil at vanlige arbeidsfolk som står på og skaper verdier skal få mer makt på jobben og mer av det overskuddet de selv skaper, istedenfor å fylle lommene på rike bedriftseiere. Vi ønsker oss et samfunn hvor det lønner seg å arbeide, ikke å arve. Vi ønsker oss mer selvbestemmelse og vil ut av EØS-avtalen som underlegger Norge tusenvis av direktiver fra Brussel. 

Vi har kjempet mot tvangssammenslåinger av kommuner og fylker, samt tatt til orde for folkeavstemninger i disse om hvorvidt de vil dele seg opp eller ikke. I disse dager ser vi også at Rødt vil ta større politisk kontroll over kraftmarkedet som sender skyhøye regninger til vanlige folk, mens staten tjener store penger. 

Alt i alt, så har Rødt sin politikk blitt mer populær de siste årene. Det handler nok om at vanlige folk ønsker et mer rettferdig samfunn enn dagens, og det vil vi i Rødt med våre 13 000 medlemmer fortsette å kjempe for. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.