FrP vil gi folket større frihet til å velge selv hva som er best for dem. Hva muslimers gjøren og laden angår vil dog partiet gjerne bestemme hvordan muslimer på barne- og ungdomstrinnet best kler seg.
Foto: Etsy
FrP mener at folket selv vet hva som er best for en selv – og vil samtidig bestemme at noen mennesker ikke skal få bære hijab, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.
1.9K+Shares

Fremskrittspartiet fremmer til stadighet seg selv som frihetens forkjemper. Samtidig foreslår de å innføre et nasjonalt forbud mot bruk av hijab i grunnskolen og de vil også forby bønnerop fra moskeer. Er det slik at FrPs frihet gjelder alle, unntatt muslimer?

Inngripende i privatlivet og respektløst

På sine egne nettsider skriver FrP at deres «ideologiske grunnlag, liberalismen, tar utgangspunkt i at folk selv er bedre i stand enn politikerne til å bestemme hva som er best for seg og sine». Videre skriver partiet at de «derfor ønsker mer individuell frihet». De har også kjempet for å tillate skjenking etter kl. 03, oppheve forbudet mot å brenne egen brennevin og krever at det skal være lov med flere typer fyrverkeri og raketter.

Samtidig som Fremskrittspartiet jobber for mer frihet og frislipp innenfor de aller fleste politikkfelt, vil de altså innføre et nasjonalt forbud mot å la unge muslimer bruke hijab. Det er vanskelig å forstå. Hvorfor skal et selverklært liberalt parti forby folk å gå kledd slik de vil? Det er både inngripende i folks privatliv og respektløst overfor folks religiøse overbevisning.

Religionsfriheten må gjelde alle

Forbud mot hijab er ikke det eneste islamfiendtlige punktet i FrPs program. De ønsker også et forbud mot bønnerop, selv om det er svært få eller ingen moskeer i Norge som praktiserer dette. Utspillene til FrP rundt bønnerop føyer seg inn i rekken av stråmenn de etablerer mot muslimer. Å være en religiøs minoritet i Norge er i utgangspunktet utfordrende, og FrP sitt ønske om å begrense muslimer sin religiøse frihet i Norge gjør hverdagen enda vanskeligere for mange muslimer.

I forordet til Solberg-regjeringens handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer står det at en rekke undersøkelser viser at muslimhat er et reelt og økende problem i Norge. Vi ser det hver eneste dag i kommentarfelt på sosiale medier. Dette muslimhatet blir ikke mindre av at FrPs stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tilbød en 15-åring 1000 kroner for å ta av seg hijaben, samtidig som FrP jobber for politikk som gjør det vanskeligere for muslimer å praktisere troen sin.

Å være en religiøs minoritet i Norge er i utgangspunktet utfordrende, og FrP sitt ønske om å begrense muslimer sin religiøse frihet i Norge gjør hverdagen enda vanskeligere for mange muslimer.

Religionsfrihet er utrolig viktig for samfunnet vårt. Men den friheten kan ikke bare være forbeholdt kristne – den må gjelde alle uansett hva man tror eller ikke tror på. Vi får ikke det livssynsåpne samfunnet vi ønsker så lenge sentrale politikere i FrP er aktive i Stopp Islamiseringen Av Norges Facebook-gruppe eller partileder Sylvi Listhaug uttaler at «Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt».

Lite liberalt fra liberalistisk parti

Fremskrittspartiet burde ta innover seg paragraf 16 i grunnloven hvor det står at «Alle innbyggjarane i riket har fri religionsutøving». Friheten til å praktisere religionen sin kan ikke gjelde alle men samtidig være unntatt muslimer fordi FrP-politikere synes det er ubehagelig å se en hijab. Det er en stor inngripen i folks privatliv som ikke står i stil med FrPs liberale politikk på de aller fleste andre saksfelt.

Dersom noen hadde foreslått forbud mot kirkeklokker eller bruk av skaut ville nok FrP reagert kraftig. Med god grunn. Da er det ekstra uforståelig at de vil gjøre det så vanskelig for muslimer å praktisere religionen sin i Norge.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.