– Enkelte menneskers lidelse er åpenbart ikke sofistikert nok for Vesten.
Foto: IOM
Du mangler etisk kompass om du mener at utdannet, hvit og kristen lidelse har høyere verdi enn annen lidelse, skriver Hawri H. Yousef i dette innlegget.
2.6K+Shares

Politikk er til for å skape broer mellom mennesker i samfunnet og samle disse menneskene under samme tak. Politikk er til for å forbedre verden for mennesker, basert på likestilling, rettferdighet og respekt. Vi har alle like rettigheter uavhengig av etnisitet, fødeland eller andre faktorer vi ikke selv har hatt innflytelse på.

Menys selektive boikott

Russland invaderer Ukraina. Det går knapt 24 timer og hele verden kommer sammen og viser sin solidaritet. Hvor var denne solidariteten og denne energien da Tyrkia invaderte Syria i 2019? Hvor er denne energien når Tyrkia den dag bomber kurdiske byer? 

Meny velger å fjerne russiske varer fra hyllene, noe som er supert! Jeg bare lurer på hvorfor Meny ikke fjernet tyrkiske varer i hyllene da Tyrkia invaderte Syria i 2019? Var det fordi det syriske folk ikke var siviliserte nok eller var det fordi de fleste syrere har brune øyne og brunt hår? 

De pene og siviliserte flyktningene vi gjerne vil ha

Mine damer og herrer året er 2022 og vi har reportere som sier at Russland og Ukraina-krigen er annerledes fordi denne gangen er det barn med blå øyne og lyst hår som opplever krig. «Det er siviliserte folk som er i krig, dette er ikke Irak eller Afghanistan» sier en CBS-korrespondent. Før USA invaderte Irak i 2003 lå lesedyktige i befolkningen på 95 %. Spør du meg, så virker det som irakere var veldig siviliserte og ikke bare relativt siviliserte. 

Dere som tror dere er på en eller annen misjon for å fremheve den gode delen av menneskeheten må seriøst slutte å tro på alt det mediene mater dere med. Dere er så sultne på å rakke ned på den såkalte tredje verdens land at dere sluker alt uten å tenke dere om. Det er åpenbart lett å falle for narrativet om de usiviliserte og krigssultne landene «der nede». 

Det dere driver med nå, er langt ifra rettferdig. Dere skaper hat der kjærligheten bør råde. Dere lager kaos der fred skal plasseres. Dere splitter samfunnet istedenfor å samle det. Den type hat dere bærer på og sprer i samfunnet ødelegger menneskeheten. Det er den type hat som skaper store forskjeller mellom mennesker. Dere skaper en veldig farlig holdning, da denne holdningen drar oss tilbake til tiden da splittelsen mellom mennesker var på sitt verste. Tiden da hvilken hudfarge man hadde avgjorde hele livsutsiktene, rettighetene og måten en ble behandlet på. Med den holdningen, blir det fort «oss-og-dem», og ikke «vi». 

Og det har allerede begynt. Polen nekter de med mørk hud å komme over grensen. Tenk at vi fortsatt tenker på slikt når det handler om liv og død? Og vesten kaller seg selv siviliserte mennesker? Er den bulgarske statsministeren sivilisert når han sier. «Disse er ikke flyktninger vi er vant til, disse menneskene er europeere, disse menneskene er intelligente, de er utdannede mennesker» 

Er enkelte menneskers lidelse mer reell enn andres?

I en artikkel i nettavisen kan vi lese at KrF vil ta imot minst 20 000 ukrainske flyktninger. Kommentarene på Facebook er fylt med nordmenn som er helt enige, og flere som mener at 20 000 er for lite. «De er våre naboer og reelle flyktninger» har en skrevet under kommentaren. Hadde Krf sagt det samme om det var snakk om muslimske flyktninger? Svaret vet vi jo. 

Reelle flyktninger. Vil det si at jeg og andre flyktninger som ikke kommer fra europeiske land ikke er reelle? De traumene vi har opplevde og bærer med oss resten av livet må være noe vi selv har funnet opp, er det sånn å forstå? Hvem regnes som reell flyktning; endres det ut ifra hvor krigen har funnet sted eller hvilken hudfarge de avdøde hadde? Når skal denne dobbelstandarden avlive en gang for alle? Hva gjør disse uskyldige menneskene til «mer» flyktning enn de fra andre land utenfor Europa?

Hva har historien lært oss?

La oss sette alt til side, og tenke på hva vi mennesker år etter år har kjempet for. Menneskerettigheter. Hvor har de tatt veien nå? Gang på gang bekrefter dere som argumenterer for at ikke alle flyktninger bør behandles like godt som de ukrainske at disse rettighetene, som vi og våre ledere har skrevet under på, og som dere ofte mener gjelder alle, i praksis kun gjelder dere selv. 

Det er «menneske»rettigheter, og sist jeg sjekket var det ingen unntak eller krav om hudfarge for å kvalifisere for å være «menneske».

Det er «menneske»rettigheter, og sist jeg sjekket var det ingen unntak eller krav om hudfarge for å kvalifisere for å være «menneske». Vesten har vært avslappet tidligere, når krigene i Midtøsten har pågått i flere år og uskyldige barn og mennesker ble drept, fordi «det er jo vanlig med krig og død der nede». Disse krigene er åpenbart langt nok borte til at vi ikke trenger å bry oss. Så i utgangspunktet regnes det altså kun som krig om den er nærme nok slik at dere føler dere berørt. Med andre ord så er det kun de flyktningene som ligner på dere som er verdt å hjelpe. 

Da den blå-blå regjeringa kom til makten i 2013, var det kun negative holdninger til innvandrere fra daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. I dag mener hun at portene for ukrainske flyktninger burde åpnes og at det er viktig å komme raskt i gang for å hjelpe dem. Hun sier også at Norge må stanse mottak av andre flyktninger, fordi det nå er krise i Europa. 

Erna Solberg sa i 2021 «Norge har ikke et særskilt moralsk ansvar for å ta imot flyktninger fra Afghanistan». Kjære Erna, har Norge et moralsk ansvar for å ta imot flyktninger fra Ukraina, så har vi vel også et særskilt ansvar for å ta imot flyktninger fra Afghanistan. 

Det er en tøff realitet å skulle forstå, men det er et faktum: Krig andre steder i verden stopper ikke fordi det er krig i Europa. Har dere glemt at krig var en europeisk ting for ikke lenge siden? Har vi ikke lært noe av historien?

Lærere: Fortell elevene sannheten

Det å se hele verden komme sammen i solidaritet og stå opp mot urett er helt fantastisk. Jeg står i solidaritet med Ukraina og fordømmer Putin sin invasjon. Og i tillegg er jeg sint og lei meg for at et ganske så kollektivt Vesten nå finner det passende å bedrive utvelging av hvem som fortjener hjelp og hvem som ikke fortjener det. 

Broren min lærer om menneskerettigheter på skolen. Frustrasjonen tar over mens jeg hører på at han leser og lærer om at fred og rettferdighet skal gjelde alle mennesker. Hvordan skal jeg forklare en 10-åring at denne rettigheten ikke gjelder han, kun fordi han har brune øyne og brunt hår?

Derfor har jeg en liten oppfordring til alle lærere; når dere lærer elevene deres om menneskerettigheter. For all del, glem ikke å nevne at de kun gjelder Vesten; at de kun gjelder dem med lys hud, blå øyne og blondt hår. Det er ikke rettferdig at broren min, og de som han skal vokse opp med, tenker at menneskerettighetene gjelder dem også, når sannheten er langt ifra det. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.