Viaplay-serien Omgitt av fiender gir et innblikk i høyreekstremisme og nazisme i Norden. Deres holdninger og handlinger hører ikke hjemme i et liberalt demokrati, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Faksimile, Omgitt av fiender, Viaplay
Sett i lys av det som nå skjer i Sverige er vi nødt til å ha en offentlig debatt om ytringsansvar her i Norge, skriver Simen Bondevik i dette innlegget. 
4.5K+Shares

Den rasismedømte og høyreekstreme, danske politikeren Rasmus Paludan har den siste tiden reist rundt i Sverige og brent koraner midt under ramadan. Motreaksjonene har vært sterke og Paludan har blant annet provosert frem voldelige opptøyer som har fått mye oppmerksomhet i media.

Vil bekjempe de fremmede

Flere samfunnsdebattanter, redaktører, politikere og andre har tatt til orde for at disse motreaksjonene viser hvor truet ytringsfriheten er. Men etter min mening er ikke brenning av koranen innenfor ytringsfriheten sine rammer. Det er derimot ren sjikane.

Jeg mener Paludan burde latt være å dra rundt på en koranbrenningsturne. Disse turneene har kun en hensikt: provosere frem en sterk motreaksjon for oppmerksomhet og dermed oppnå politisk vinning.

Paludans danske parti Stram Kurs ønsker nemlig blant annet et totalforbud mot islam, og de ønsker å kaste «enhver ikke-vestlig person som tidligere har fått innvilget asyl» ut av landet. I tillegg vil de øke politistyrkene til 30 000 personer for å «bekæmpe de fremmede fjender» som ifølge partiet er «udlændinge i Danmark, der hader Danmark og danskerne». Dette er helt åpenbart høyreekstreme holdninger.

Vi trenger en ytringsansvarskommisjon

Gjennom reaksjonene Paludan nå skaper får han både en oppmerksomhet og støtte han ikke har vært i nærheten av tidligere. Vold er aldri måten å besvare en ytring på. Det ideelle ville vært om Paludan fikk null oppmerksomhet og ikke møtte denne type fysiske motreaksjoner. Men han kan likevel ikke fraskrives alt ansvaret for det kaoset og polariseringen han nå skaper.

Sett i lys av det som nå skjer i Sverige er vi nødt til å ha en offentlig debatt om ytringsansvar her i Norge. Ytringsfrihet er viktig for samfunnet vårt. Samtidig må vi også ha et ansvar for hvordan vi ytrer oss og hva det vi ytrer gjør med både folk og samfunnet rundt oss.

Jeg mener vi for eksempel har et ansvar for å tenke gjennom hvordan vi kan ytre oss for å begrense faren for uro, terror og ekstremisme. Ytringsansvar er noe vi alle har og bør ta, ikke minst politikere og offentlige personer som Rasmus Paludan. Hatkriminalitet og sjikane kan ikke gjemme seg bak ytringsfriheten.

Hatkriminalitet og sjikane kan ikke gjemme seg bak ytringsfriheten

I Norge har vi allerede en ytringsfrihetskommisjon som gjør et viktig arbeid. Kanskje tiden også er inne for å opprette en ytringsansvarskommisjon? En slik kommisjon kan blant annet få i oppdrag å drøfte ytringsfrihetens grenser mot terror, radikalisering og ekstremisme. Slik som vi nå ser med koranbrenning rundt omkring i Sverige.

Provokasjon er hensikten

Viaplay-serien Omgitt av fiender gir et innblikk i høyreekstremisme og nazisme i norden. Der blir vi også bedre kjent med Rasmus Paludan og hans ekstreme holdninger og metoder. Vi kan blant annet se han surre inn koranen i bacon og brenne den i innvandrertette områder og ta til orde for å hive alle muslimer ut av Danmark. Holdningene, ytringene og metodene som partiet Stram Kurs og Paludan fremmer og bruker hører ikke hjemme i et liberalt demokrati. 

Dersom noen hadde dratt på turne og satt fyr på bibler i de mest kristenkonservative strøkene i USA, skal vi ikke se bort ifra at det hadde utløst lignende reaksjoner som vi nå ser enkelte steder i Sverige. Og slike reaksjoner er det ingen grunn til å framprovosere. Det er rett og slett respektløs å sette fyr på noe som er hellig for folk uten noen annet mål enn ren provokasjon.

Begrenser muslimers frihet

Det er for øvrig ironisk at de som hevder de er så opptatt av frihet forsvarer og støtter Paludan, all den tid hans parti, Stram Kurs, ønsker å forby islam. Er ikke religionsfrihet viktig? Det burde vært like stort rom i samfunnet vårt for å praktisere religionen sin uansett hvilke religion man følger. Men sånn er det ikke. Det er for eksempel vanskeligere å være åpen muslim enn kristen fordi islamofobi stadig blir et større problem.

At muslimer praktiserer sin egen religion legger ikke begrensninger på Paludans liv. Men at han diskriminerer, trakasserer og sjikanerer muslimer begrenser deres mulighet til å leve fritt og trygt.

Aktiviteten som Paludan og partiet hans bedriver må stoppes. Den skaper uro, et mer splittet samfunn og er ren sjikane mot muslimer. Koranbrenning burde ikke vært beskyttet av ytringsfriheten i 2022.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.