Norge må ta imot kurdere på flukt fra Sverige og Finland, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Kurdistan24
I 2022 skal ikke folk måtte flykte fra våre naboland, skriver Bård Malde-Frøyland i dette innlegget. 
1.5K+Shares

I «Wagner group»-dokumentaren som ligger på NRK TV, blir vi kjent med den private russiskstyrte militsen Wagner-gruppa. Der kommer det tydelig frem at denne lovløse militsen har en ambisjon om å destabilisere Vesten, og de verdiene som vokser frem der, som kvinnefrigjøring, ytringsfrihet og pride-bevegelsen. 

Gir etter for brutal diktator – kurdere risikerer tortur

At Kina og Russland lenge har jobbet for å svekke Vesten, er ikke veldig hemmelig. Og når Russland gikk inn i Ukraina nå, så viser de at de er både nådeløse og utilregnelige. 

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdoğan, har, som kjent, brukt sin vetorett i Nato til å presse frem endringer i Sverige og Finland, som vil inn i Nato. Sverige og Finland har rett og slett kastet kurderne under bussen fordi en brutal diktator krever at de skal gå på kompromiss med egne standpunkter for å bli med i Nato. Og da snakker vi ikke om Putin, da snakker vi om Erdoğan. Mange kurdere som har fått opphold og beskyttelse i Sverige og Finland, står nå i fare for å bli utlevert til et land der de risikerer å bli torturert. 

Tyrkia fengsler flest journalister

Blant de Erdoğan kaller «terrorister» og vil ha utlevert, finner man opposisjonelle, journalister, forfattere og en tidligere tyrkisk kringkastingssjef. Det er ikke mye som skal til for å bli definert som terrorist av Erdoğan. Reportere uten grenser (RSF) skriver at «Å kritisere myndighetene, å være ansatt i et ‘mistenkelig’ mediehus, å kontakte en sensitiv kilde eller til og med bare bruke krypterte meldingstjenester utgjør grunnlag for å fengsle journalister for terrorisme i Tyrkia». 

Denne tyrkiske bekjempingen av kurderne hjelper IS til å komme på beina igjen

I et innlegg på Facebook legger kurdistan-aktivist og Rødt-politiker, Seher Aydar, til at ifølge en rapport fra International Press Institue fra 2019, så er Tyrkia det landet som fengsler flest journalister. Noe som er skremmende tall å se om et land som krever overføring av kurdere bosatt i Sverige og Finland til Tyrkia.

Hjelper IS på bena igjen

I mine ører lyder det som om Russland og Tyrkia har vunnet. Sverige og Finland har kastet demokratiske prinsipper og menneskerettigheter ut av vinduet for å komme med i Nato, noe de aldri hadde gjort hvis ikke Russland hadde angrepet Ukraina. Det kan derfor se ut til at denne statsterrorismen fra Russland har lyktes i å destabilisere tilliten og menneskerettighetene i to av våre naboland.

Tyrkia har også brukt en desperat situasjon til sin fordel. Denne tyrkiske bekjempingen av kurderne hjelper IS til å komme på beina igjen. Den kurdiske militsen YPG har vært en av de mest sentrale aktørene i å bekjempe IS. De skal nå ikke få mer støtte, og bekjempes av Tyrkia.

Har regjeringen mot nok?

Er det virkelig slik vi skal ha det? Regjeringen jubler når våre naboland har satt kurdiske aktivister og journalister i fare. Finland og Sverige føler seg truet av et Russland som bryter internasjonal lov, men for å kunne bli med i Nato, må de godta Erdoğan sine krav som bryter med internasjonal lov. For å si som det danske europaparlamentsmedlemmet Nikolaj Villumsen, «You cant make this shit up».

Nå håper jeg Norge tar imot alle eventuelle kurdere som skulle ha behov for å flykte fra Sverige og Finland, slik vi tok imot folk fra Ukraina, noe som er en grusom setning å si. I 2022 skal ikke folk måtte flykte fra våre naboland. Nå gjenstår det bare å se om regjeringen har mot nok til å gå imot en ny diktator, eller om mot er forbeholdt kampen mot Putin. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.