– Charlotte Rampling sier i en alder av 76 år: «I've got a good face».
Foto: Faksimile, Evening Standard magazine
Det er når vi verner om sporene livet har satt i våre ansikter at vi blir vakre, skriver Valérie Maigret Berger i dette innlegget. 
34Shares

– Vi ønsket et sted som kan følge oss over tid, og passe på at vi eldes som en Jaguar E-type og ikke noe fra Rent a wreck, sa Vanessa Rudjord for nylig under et intervju med DN.

Eierne trekker seg – angsten forblir

Den siste tiden har det haglet med kritikk mot tre kjente kvinner i media, Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord. Dette etter at DN publiserte en sak om at de tre var eiere av skjønnhetsklinikken Nomi. Skjønnhetsklinikken er tegnet av Snøhetta, og plassert i én av de beste strøkene på Oslos vestkant, Elisenberg. 

Skjønnhetsklinikken, som er verdt omkring 40 millioner kroner, skal blant annet tilby fettreduksjon, rynke- og hormonbehandling. Etter sterke reaksjoner valgte de tre å trekke seg fra eierskapet. Oppmerksomheten har dog vært enorm, og har trolig også gitt den omstridte skjønnhetsklinikken en helt del gratis PR. Selv om de mye diskuterte kvinnene valgte å trekke seg fra eierskapet kort tid etter at saken ble kjent, vil ikke kroppstabuene og angsten mange opplever rundt kvinnekroppen og kvinnehelse forsvinne med det første. 

8 milliarder dollar til hudbleking 

I Norden er det gjerne ‘fillers’ og fettreduksjon som står på menyen, mens land i Asia, Afrika og Midtøsten opplever stor etterspørsel rundt ansiktsbleking. Blekemidler for huden i ansiktet er i disse regionene et standard produkt i mange baderomshyller. Og dette kan fort bli en farlig avhengighet. 

Bleking av ansiktshuden er et kjent og utbredt tema i mange arabiske land. I Midtøsten er det en kjent sak at kvinner får beskjed om å holde seg unna for mye sol, slik at de ikke skal bli for mørke. Noen menn foretrekker lyshudede kvinner fordi de blir ansett som vakre, samt at den lyse huden tolkes som et tegn på rikdom og høy utdannelse fordi mannen formoder at en lyshudet kvinne ikke utfører hardt arbeid utendørs. 

Theconversation.com skrev i 2021 at kvinner over hele verden hvert år bruker mer enn 8 milliarder dollar på blekekremer. Artikkelen påpeker at produsenter av blekekremer møter et stadig økende press for å konfrontere rasistiske trender. I 2020 kunngjorde det amerikanske legemiddel- og medisinteknikkselskapet Johson & Johson at de ikke lenger ville selge produkter som ble brukt for redusere mørke flekker i huden, fordi disse i all hovedsak ble brukt til å bleke huden.  

Det levde ansiktet

I Norden blir det ofte sagt at kvinnene her er så mye mer naturlige i sitt utseende sammenlignet med andre land der mye sminke og plastiske operasjoner er vanligere. Men de siste årene har vi sett at også nordiske kvinner legger seg under kniven for skjønnheten skyld. På få år har bruken av fillers og Botox i Norge økt markant. «Kundene er kvinner som vil fjerne rynker og ha mer volum i ansikt og lepper», skriver NRK i en artikkel datert 27. januar i år.

Hva med et levd ansikt som sier noe om menneskets sjel og levde år?

Skjønnhetspresset har alltid vært og vil alltid være her. Og trender innen kosmetikk kommer og går. Men har vi ikke kommet lenger enn at ungdommers skjønnhetsbilde er det som gjelder for voksne kvinner som søker å bli mer fornøyde med seg selv? Hva med et levd ansikt som sier noe om menneskets sjel og levde år? 

Selvsikkerheten som gjør deg vakker

Vi kunne også snu på dette og akseptere at utseendet vårt endres med alderen og at vi ved hjelp av utseendet bidrar til å gi aldringen en aksept. Kunne vi kanskje verdsette og bevare aldringen? Kunne ikke naturlig skjønnhet være målet?

For skjønnhet kan også være selve sjelen, det som uttrykker hvem man er. En sjel som rommer mer enn bare økonomisk styrt skjønnhet. Det kan også romme et menneske med en aura som gløder av interesse for det livet byr på. En karakter som vitner om å være trygg på seg selv og sitt utseende. Et utseende som er resultat av leveår som setter spor. 

Den britiske skuespilleren – var en iøynefallende person i sine yngre dager. I dag er hun 76 år gammel og i april i år kunne vi se henne på forsiden av Evening Standard magazine i skinnskjørt og med en sigarett i hånden. Hun er en av stjernene som nekter å ta Botox og ‘fillers’ for å se yngre ut. Hun har en gang uttalt seg slik: «They’ve all gone to the same surgeon so they’ve all got the same faces. But I’ve got a good face». Og dét har hun virkelig også, med alle rynker og synlige spor fra livet.

Som Charlotte Rampling påpeker, er attraktivitet knyttet til
selvtillit og hva du føler om deg selv. Et godt skjønnhetstips er å praktisere trygghet og selvsikkerhet, så kommer den glødende skjønnheten av seg selv.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.