Gjør som Hamar: vis avsky mot regimet i Iran | Osman Kawkabishad   

Den 1. oktober viste mange i Hamar sin støtte til kurdere og sin avsky mot regimet i Iran. Det er viktig at vi i Norge engasjerer oss i kurdernes frihet, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Privat
I Hamar viste folket støtte til iranske folkegruppers kamp. Det bør flere nordmenn også gjøre, skriver Osman Kawkabishad i dette innlegget

Etter revolusjonen i Iran i 1979 kom Ayatollah Khomeini til makten og dannet en islamsk republikk. Folk så på den nye regjeringen med store forventninger og hadde håpet at regjeringen skulle holde løftene de hadde gitt folket. 

Det er folket som demonstrerer nå

I stedet ble folket møtt med brutalitet, fengsling, pisking og offentlig henging. Strenge lover ble iverksatt, herunder obligatorisk hijab for kvinner. Det er ikke nok å bruke hijab, men den skal brukes riktig også. Iran er et ressurssterkt land med blant annet rikelig med olje og gass, men pengene blir ikke brukt på folket som trenger dem mest. Iran støtter sjiamuslimer andre steder i Midtøsten og bidrar slik til manglende stabilitet i regionen. 

En stor andel av befolkningen er arbeidsledige og mange små barn er tvunget til å jobbe for å overleve. Jina (‘Mahsa’) Amini var en kurdisk kvinne på 22 år som ble arrestert den 13. september av det iranske moralpolitiet, på grunn av feil bruk av hijab, som angivelig ikke dekket hele håret hennes. Hun døde fredag den 16. september som følge av torturen hun ble utsatt for. 

Det er veldig viktig at vi i Norge støtter alle i Iran i kampen for frihet.

I tillegg har den iranske hæren den 28. september angrepet flere kurdisk byer i det sydlige Kurdistan (Nord-Irak) med raketter og droner. De har angrepet sivile og skolebarn, 17 sivile kurdere ble drept, blant dem en gravid kvinne. Både hun og barnet ble drept og mange ble såret. Det iranske regimet begrunnet angrepet med at de ulike kurdiske politiske partiene står bak de mange demonstrasjonene etter Aminis død. Dette er stemmer ikke, for det er folket i Iran som står bak demonstrasjonene – ikke politiske partier. 

Nordmenn, reis dere og støtt oss!

Jina Aminis død har utløst raseri og demonstrasjoner i Iran, Kurdistan og over hele verden. Det iranske politiet angriper demonstrantene med våpen, og mange sivile er drept og såret. Tusenvis av mennesker er arrestert.   

Det er veldig viktig at vi i Norge støtter alle i Iran i kampen for frihet. Derfor arrangeres det demonstrasjoner mange steder i verden for å vise solidaritet med det hele iranske folket. Det er flere folkegrupper som bor i Iran, for eksempel persere, kurdere, belujere, arabere, aserbajdsjanere, turkmenere, og alle kjemper nå side om side for å gjøre krav på sine rettigheter.

Fordi de er klar over at ingen er frie før alle er frie. Det iranske regimet har prøvd å splitte folket mange ganger før, derfor er det viktig at vi står sammen i dag. Folk risikerer livet når de går ut og demonstrerer mot regimet. Da er det minste vi kan gjøre i Norge å støtte de ved å demonstrere. 

Det er nok er nok med 43 år med tyranni og diktatur i den islamske republikken Iran. Folkegruppene i Iran ønsker regimets fall og å danne en demokratisk rettferdig regjering for alle.   

Derfor arrangerte vi en demonstrasjon i Hamar lørdag den 1. oktober – for å vise at vi står sammen med og støtter folket i Iran og Øst-Kurdistan. 

Jeg vil takker de politiske partiene i Hamar som deltok og viste sin støtte, Hamar Arbeiderparti, kommunestyrerepresentant Erling Behrens og Høyre i Hamar, kommunestyrerepresentant Jane Meyer og flere andre. Dere gikk i demonstrasjonen sammen med oss og holdt fine taler. Jeg takker dere alle for at dere støttet alle folkegruppene i Iran i sin kamp for demokrati og frihet.  

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.