Mennesker kjemper for livet mot myndighetenes vold i Iran. – Da skal ikke Irans ambassadør inviteres til å feire menneskerettigheter på fredsprisutdelingen i Norge, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Commons Wikimedia
Norske myndigheter må støtte folket i Iran ved å utestenge landets ambassadør fra fredsprisutdelingen i Oslo, skriver Osman Kawkabishad i dette innlegget.

Nobels fredspris deles i Norge ut hvert år den 10. dsember, til en eller flere personer. I år tildeles den menneskerettighetsforkjemperen Ales Biailatski fra Belarus, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties. 

Alle disse har i mange år stått opp for grunnleggende rettigheter for innbyggerne og retten til å kritisere myndighetene. De har kjempet for grunnleggende verdier for menneskeheten, for fred og for demokrati. De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. 

Handel prioriteres før menneskeliv

Fredsprisen er et symbol på internasjonal solidaritet for frihet og grunnleggende menneskerettigheter. Tradisjonen er at flere blir invitert for å hedre de som har vunnet prisen, blant annet politikere, og representanter for de ulike ambassadene i Norge. 

I kjølvannet av at den 22 år gamle kurdiske jenta Jina Amini (Mehsa Amini) døde i moralpolitiets varetekt i Iran, den 16. september i år, har det vært massive demonstrasjoner i Iran.

Når folk i Iran demonstrerer for sine rettigheter blir de møtt med kuler. Regimet bruker tunge militære styrker for å slå ned demonstrasjonene. Det som har vært helt tydelig er at de bruker mere makt og slår ned mye hardere i Kurdistan (Vest-Iran) og Balutsjistan (Sørøst-Iran). 

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonene som rapporterer fra området er over 400 mennesker blitt drept så langt, og flere enn 15 000 er arrestert, mange av dem barn. Det antas også at flere hundre er såret, men ikke tør å oppsøke helsehjelp fordi de kan blir arrestert. Blant de drepte er det 28 barn. Noen av de arresterte har allerede fått dødsdom. 

Handelen med regimet i Iran kan ikke lenger få være viktigere enn tusenvis menneskeliv.

På bakgrunn av det som har skjedd i de to og en halv månedene i Iran er det på sin plass å kreve at den iranske ambassaden ikke blir invitert til fredsprisarrangementet. De fortjener rett og slett ikke å være der. Et land som undertrykker menneskerettigheter på det groveste burde settes på plass og markeres avstand til. Norge og alle andre land som er medlem av Nato og FN må nå slutte med det dobbeltmoralske spillet. Handelen med regimet i Iran kan ikke lenger få være viktigere enn tusenvis menneskeliv.

– Irans ambassadør har intet å gjøre på en fredsprisutdeling

Det iranske folket har levd med undertrykkelse i 43 år, og mange er villig til å dø i demonstrasjonene for å skaffe en bedre fremtid for barna sine. For å få fred fra tortur regimet. Det er intet mindre enn en revolusjon som finner sted i Iran nå, og den handler ikke kun om hijab, men om grunnleggende menneskerettigheter. Rett til frihet, til å ha egne meninger, rett til sitt eget morsmål, rett til å tro på det man vil og være den man vil. 

Folk har fått nok og de kjemper alt de kan, men de trenger vår støtte og sympati. Norge som har hatt tradisjon for å være fredsmegler i flere land burde vise sin støtte for det iranske folket nå. Det kan de gjøre ved ikke å invitere den iranske ambassaden til fredsprisutdelingen. Fordi de intet har å gjøre der.

Nobelinstituttet må ta affære

Regimet i Iran representerer ikke verdiene som Nobelinstituttet er bygget på. Forbrytelser som foregår mot det sivilbefolkningen i Iran  må stoppes. Dette har ikke bare betydning for det iranske folket, men for hele regionen. Fordi det iranske regimet også blander seg i politikken til mange andre land i Midtøsten og påvirker disse i negativ retning. 

Jeg synes det er riktig og rettferdig om Nobelinstituttet ekskluderer den iranske ambassadøren fra gjestelisten for årets fredsprisutdeling. Nobels fredspris skal fremme fred over hele verden og vise solidaritet med undertrykte befolkninger. Ved å invitere iranske ambassadøren, er Nobelinstituttet usolidarisk mot det iranske folket som kjemper for menneskerettigheter – med livet som innsats. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.