– Informasjon om hvordan man kan beskytte barn mot overgrep må ut til absolutt alle familier, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Wikimedia Commons
Det er flott at norske foreldre informeres om overgrep mot barn, men informasjonen må også ut til foreldrene som ikke alltid er like synlige, skriver Delir Karim i dette innlegget. 

Den 19. april 2023 holdt Ullensaker kommune en viktig heldagskonferanse om vold og seksuelle overgrep mot barn. 

De som ikke var der

Konferansen startet med en velkomsttale av ordfører Eivind J. Schumacher. Deretter holdt ulike fagpersoner, som representanter for politiet, psykologer og annet helsepersonell, foredrag om ulike temaer knyttet til vold og seksuelle overgrep mot barn. Jeg var en av de heldige som ble invitert til konferansen – en person som kom til verden langt vekk fra Norge. Akkurat dét skulle vise seg å gi stoff til ettertanke.

I første del av konferansen satt jeg nesten bakerst i kinosalen hvor konferansen ble holdt, og jeg la merke til at de fleste deltakerne hadde blondt hår. Dette fikk meg til å tenke på den andre delen av innbyggerne i Jessheim. Jeg stilte meg selv noen spørsmål: Har denne konferansen noen betydning for nesten 30 % av innbyggerne i Ullensaker? Har de ikke barn? Bruker de ikke digitale verktøy som alle andre? Er de flinkere enn de fleste nordmenn til å håndtere denne type saker hvis noe skjer? Og mye annet. 

Med sjelen et annet sted

Svaret på alle disse spørsmålene var selvfølgelig et stort nei. Dessverre er de fleste av oss med utenlandsk bakgrunn ikke tilstrekkelig inkludert i det norske samfunnet, og vi er heller ikke engasjert i samfunnet på samme måte som en del andre. Vi ser fortsatt på TV-kanalene fra hjemlandet. Vi er opptatt av nyheter og hendelser fra hjemlandet. Vi lever i våre egne små samfunn innenfor det store norske samfunnet. 

Det som knytter oss til Norge er arbeid, økonomi for familien og ikke minst hverdagsrutinene. Mye annet vi driver med handler om hjemlandet vårt. Vi lever med kroppen her i Norge, men sjelen er ofte i landet vi en gang kom fra.

Like utsatt, men ofte tilsidesatt

På denne konferansen bidro de fantastiske deltakerne med svært nyttig informasjon, statistikk, råd, tiltak og mange annet knyttet til temaet. 

[…] For de har også barn. Og deres barn er like utsatt for vold og overgrep som alle andres barn.

På slutten av konferansen gjennomførte arrangørene en digital evaluering og oppsummering av innholdet, og alle inviterte deltakere fikk mulighet for å dele sin mening. Resultatene svært oppløftende – alle var enige om at konferansens innhold var lærerikt og av høy relevans for alle. 

Dette var jo gledelig, men det fikk meg også til å tenke på hvordan all denne verdifulle informasjonen også kunne vært av stor nytte for et annet segment av samfunnet også: for foreldre med begrenset kunnskap om og inkludering i det norske samfunnet, de som kanskje har lav utdannelse. Hvem har ansvaret for å sørge for at all denne nyttige informasjonen også går ut til dem? 

For de har også barn. Og deres barn er like utsatt for vold og overgrep som alle andres barn. Hvis noe skjer med disse barna, er det da ikke det norske samfunnet som må ta konsekvensene – også for disse barnas skjebner?

Avicenna var en persisk verdenskjent vitenskapsmann, medisiner og filosof, født i 980 og død i 1037 e.Kr. Han er kjent for å ha sagt: «Det er bedre å forebygge enn å helbrede». I en tid med et allerede overbelastet helsevesen og ekstra stor usikkerhet i verden er den billigste løsningen trolig å følge Avicennas råd.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.