Foto: Kaho Suzuki
Det er rasistisk å hevde at rasismen er verre når den er rettet mot svarte enn mot hvite. All rasisme må bekjempes!, skriver Espen Oseid Danielsen i dette innlegget. 

Kan hvite mennesker også bli utsatt for rasisme? Det er et legitimt, nødvendig og utfordrende spørsmål å stille seg. Er det kun svarte eller mørke mennesker som kan påberope seg å bli utsatt for rasisme, eller kan også hvite personer kjenne på det samme?

Et fåtall reagerer på rasisme mot hvite mennesker

Det er delte meninger om ovennevnte. Selv anser jeg det som en selvfølge at også hvite mennesker kan utsettes for rasisme, men verken fokuset eller gyldigheten av en slik opplevelse tillegges noe særlig vekt i dagens samfunn.

Nylig delte influenser Fetisha Williams en video som var rettet mot en annen influenser, Linnea Løtvedt. Sistnevnte ønsket verken å uttale seg om den pågående krigen mellom Israel og Hamas, eller å bli tvunget til å velge side. Det er både legitimt og i hennes fulle rett å forholde seg slik til en særs kompleks og betent konflikt.

Reaksjonene har likevel ikke latt vente på seg, verken i kvantitet eller stryke. I sin video uttalte Fetisha Williams blant annet «All den pannen, ingen hjerne … Din hvite, dyrebare, fastlåse lille bitch … Så glad jeg forhåndsdømte deg» (min oversettelse). Basert på denne videoens respons, og flere andre saker hvor særlig hvite «privilegerte» menn blir hånet og hetset, utløses nettopp dette spørsmål om hvordan vi forskjellsbehandler hvite og svarte i saker om hudfarge og etnisitet.

Et eksempel. Hvis noen sier «Din hvite, sneversynte idiot», vil ikke dette nødvendigvis føre til store medieoppslag og fordømmelse av utsagnets komponist. Motsatt: «Din svarte, sneversynte idiot». Denne rykker umiddelbart mer i kroppen enn hva tilfellet er i første eksempel. Hvorfor? Det skal jo ikke være slik.

Nulltoleranse – for all rasisme

Ironien er at de som mener at gyldigheten er mindre overfor hvite som hevder seg utsatt for rasisme, enn hva tilfellet er i motsatt fall, jo nettopp gjør seg skyldige i rasisme.

Det bør være nulltoleranse for rasisme. Uansett. Ingen ulike grader.

Da bruker vedkommende nettopp hudfarge, etnisitet og rase til å begrunne hvorfor det er litt mer greit at en hvit person trakasseres og hetses, enn hva terskelen skal være hvis en svart person trakteres på samme måte. Det bør være nulltoleranse for rasisme. Uansett. Ingen ulike grader.

Hvilken gruppe du tilhører, skal jo ikke ha noe å si når du blir diskriminert, trakassert eller hetset. Det er likegyldig om du er mann, kvinne, homofil, funksjonsnedsatt, muslim, hvit eller gravid.

Kampen mot rasisme må være upartisk

I likestillings- og diskrimineringsloven § 6 er dette en hovedregel av stor vekt. Det er fortsatt snakk om en person som blir hetset, og da skal ikke denne personens «gruppetilhørighet» ha noe å si for hvordan vi som samfunn reagerer. Et menneske er et menneske. Og mennesker skal være skjermet mot rasisme, uavhengig av hudfarge.

Justitia kan fungere som et eksempel til etterlevelse. Hun er den romerske gudinnen som står for rettferdighet, lov og orden.

Hun står blant annet med et sverd i den ene hånden, og en vekt i den andre hånden. Øynene er dekket av et bind, noe som gjør at hun ikke ser hvem som utgjør tyngden på de ulike sidene på vektskålen.

Dette symboliserer upartiskhet, og videre at det ikke har noen betydning hvem du er. Slik må også vi se på rasisme.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.