Er de brune politikerne klar over det trippelansvaret de har?

Som brun politiker har du et tredobbelt ansvar som hviler på dine skuldre når det gjelder gjennomføringen av din politiske innsats, skriver Ubah Aden i dette innlegget.
Kandidater med en mangfoldig bakgrunn besitter ulik språk- og kulturkompetanse, og de når fram til ulike målgrupper uten å påføre partiet ekstra kostnader, samtidig som partiet kan hente inn flere stemmer og potensielt nye medlemmer.

Det er et privilegium å være et talerør for folket i demokratiske fora og ved beslutningsbordet, enten det er på lokalt nivå, i kommunestyret eller på nasjonalt nivå i Stortinget.

Når du er oppført på valglisten, er målet ditt å vinne stemmer fra alle, spesielt ved å engasjere deg og investere mer tid i dine egne grupper og nettverk. Disse personene er tilgjengelige for deg. Du har muligheten til å formidle det politiske budskapet på flere språk og nå forskjellige målgrupper på ulike steder. Dette kan være utfordrende for den norske hvite politikeren. Derfor har flere politiske partier begynt å inkludere kandidater med en mangfoldig bakgrunn for å tiltrekke seg flere stemmer.

Kandidater med en mangfoldig bakgrunn besitter ulik språk- og kulturkompetanse, og de når fram til ulike målgrupper uten å påføre partiet ekstra kostnader, samtidig som partiet kan hente inn flere stemmer og potensielt nye medlemmer.

Når du står som politisk kandidat, formidler du to essensielle budskap: Det første omhandler ditt parti og begrunnelsen for hvorfor velgerne bør stemme på dere. Hva gjør ditt parti unikt? Hvordan har dere håndtert utfordringer tidligere, og hva er deres fremtidige planer? Det er viktig å forstå velgernes utfordringer på et personlig nivå og formidle denne forståelsen til partiet ditt. Du bygger et solid omdømme og skaper tillit til partiet ditt ved å demonstrere at du forstår velgernes behov bedre enn andre.

Samtidig som du overbevisende formidler dette første budskapet, er det også nødvendig å presentere dine personlige ambisjoner. Hva var det som inspirerte deg til å delta i politikken? Hva ønsker du å oppnå i løpet av din periode? Hvilke saker er du lidenskapelig opptatt av?

Ved å dele dine personlige historier og vise engasjement, skaper du en autentisk forbindelse med velgerne og gir dem innsikt i dine mål og verdier.

Ved å dele dine personlige historier og vise engasjement, skaper du en autentisk forbindelse med velgerne og gir dem innsikt i dine mål og verdier.

På denne måten blir du ikke bare en talsperson for partiet, men også en representant for dine egne visjoner og ønsker for samfunnet.

Når du har fullført valget og gått seirende ut, markerer det begynnelsen på den virkelige utfordringen. Dette er øyeblikket hvor din sanne forpliktelse til folkets tillit blir tydelig – enten du er en politiker som virkelig bryr seg om å løse samfunnsproblemer, eller du er en karrierepolitiker som først og fremst fokuserer på din egen karriereutvikling, eller du er bare en valgvinner, en listefyller, en pyntpolitiker uten substansiell agenda.

Det tredoble ansvaret

Som brun politiker har du et tredobbelt ansvar som hviler på dine skuldre når det gjelder gjennomføringen av din politiske innsats. Du må forankre valgprogrammet som ditt parti har gått til valg på. Du må realisere dine ambisjoner gjennom samarbeid med partiet og andre interessenter. Du må kontinuerlig utvikle ny politikk, bli bedre kjent med organisasjonens medlemmer og agere som en ambassadør for partiet både internt og eksternt. I tillegg forventes det at du skal representere alle borgere, uavhengig av deres partitilhørighet. Hvordan du håndterer dette ansvaret vil i stor grad avhengige av hvilken tilnærming du har som politiker, folkeorientert politiker, karrierepolitiker eller pyntpolitiker.

Grunnen til at jeg nevner dette her er at Oslo bystyre består av 59 representanter fra 10 politiske partier, og hvorav 15 av disse representantene er brune politikere som kommer fra seks politiske partier. Sterkt mangfoldige ressurs i Rådhuset. Et slikt mangfold er nødvendig når mangfoldige saker skal behandles i bystyret. Dagens bystyremøte behandler flere saker som nettopp angår minoritetsbefolkningen. Fire av sakene som skal behandles kommer fra meg. Før min siste periode tok slutt, la jeg frem fem politiske forslag, hvorav fire skal behandles i dag. Og det er saker som gjelder opplæringstilbudet for nylig ankomne elever, eller gjøre arbeidsmarkedet like enkelt og tilgjengelig for alle eller styrke råd om voksenopplæring og flere andre saker. Heldige er de som må ta seg av disse sakene.

Uttalelsene fra skolebyrådet og byråd for sosial tjeneste om disse sakene er kun en ansvarsfraskrivelse. Det er enten at de ikke kjenner til utfordringene og behovene til denne målgruppen eller er de ikke interessert. Brune politikere har uansett et stort ansvar for å være bindeleddet mellom menneskene som har gitt deg denne maktposisjonen du er i og hvordan du overtaler partiet til å finne løsninger på folks utfordringer.

Når du faktisk viser at du er opptatt av å finne løsninger på folks problemer, og du argumenterer med partiet for handling, viser du troverdighet og at stemmene bak er ikke noe å tulle med. Mennesker søker ikke etter det perfekte fra deg; de ønsker bare en som lytter og forsøker å adressere deres utfordringer.

La oss følge dagens bystyremøte digitalt. Den starter kl 15:00 til 22:00 og er online. La oss heie på de flinke politikerne som snakker for oss når vi ikke kan, og la oss legge merke til politikeren som bare er pyntpolitiker. Neste valg er rett rundt hjørnet.