
Foto: Iman Meskini
- Ola og Kari trenger å øke sitt toleransevindu - 30.05.2025
- Sinne er viktig. Det er dødsviktig. - 05.12.2024
Da jeg startet med hijab i 2009, var årsaken ikke alene religionen min, men også et ønske om å dele mine verdier og meninger med andre uten at trynefaktor endret deres vilje til å gi meg gehør. Jeg visste at hijaben ville gjøre det enklere for meg. Folk som er pene er iøyenfallende. Det er i menneskets natur at vi liker og føler det er behagelig å se på noen som har et fint utseende. Idag flere år etter, er jeg sikker på at min selvtillit har økt i denne reisen. Selv om religion var en av årsakene til mitt verdivalg, var det også ønske om å bli møtt med respekt, ære og verdi uten at utseende skulle være bestemmende for det.
Yasmin fra NRK tar opp et tema om hijab og media og norsk journalistikk. Jeg føler et behov for å belyse flere sider som er nødvendig i denne diskusjonen.
Verdisyn
Vi vet at alle journalisters meninger og verdisyn vil påvirke deres vinkling av en nyhetssak. Det finnes jo utallige mediehus og de har alle ulike verdier som påvirker deres tolkning av samfunnet. Tross for at de har en evne til å fortelle sine saker har de også en evne til å være innenfor vær-varsom reglene i journalistikken. Om de er KRF-velgere imot abort, eller Høyre-velgere for lave skatter, eller SV-velgere for gratis tannhelse. Så er deres meninger synlig i deres arbeid. Om vi hører på BBC, FOX News eller NRK har de en bestemt vinkling i sin virkelighetsforståelse som de presenterer sine seere. Hvem bestemmer verdisynet til en statseid nyhetskanal? Er det ikke befolkningen? Hvem er befolkningen? Blant våre knappe 5.5 millioner innbyggere i Norge er nesten en femtedel immigranter eller barn av immigranter. Norge går rundt pga immigranter. For få immigranter kan sette stopper for flere sektorer i landet.
Aksept i samfunnet
Har ikke også Ahmed og Malika rett på å oppleve tilhørighet når de følger en nyhetssak? Vi snakker om det i utdanningsinstitusjoner. Når barn og ungdom ser noen voksne med lik bakgrunn kan dette øke deres opplevelse av å føle stolthet over sin identitet. Det kan styrke deres ønske om å ta en utdannelse, å bli som dem. Når gode rollemodeller blir akseptert i samfunnet kan det øke felleskapsfølelsen for deres følgere. Det kan redusere polarisering, og skape et inkluderende samfun. Når Ola og Kari på 7 år opplever utdanningsinstitusjoner som fremsnakker ulike kulturer og religiøse høytider, øker det deres toleranse og de ser at andre med ulik bakgrunn og livsstil også er gode mennesker. Slik kan også en hijabi nyhetsanker fra Marokko eller Pakistan øke seeres toleransebilde for ulike kulturer og minoriteter.
Noen har forstått poenget
Multikulturelle Storbritannia har gjort noe riktig. Der kan en møte hijabi politi i bybildet. Storbritannia som har hatt immigranter i flere generasjoner enn Norge, har forstått at de er endel av deres land og kultur.
Rikdom
Vi snakker så varmt om at visse yrker, stillinger og posisjoner i samfunnet skal gjenspeile befolkningen. For at de skal representere alle i samfunnet. Fordi de er en rikdom for landet. Også minoritetene. Hvorfor er det akseptert at vi kan ha muslimer som politikere men ikke som nyhetsankere? Det er like viktig der. Eller enda viktigere der.
Fremtidige tap kan endres
Vi taper mye som et samfunn på å skape et polarisert miljø. Et vi og dem samfunn gagner ingen. Det er et samfunn hvor utenforskap ødelegger veksten.
Gjenspeile samfunnet
Så ja de med hijab har meninger. Og religion kan være en av grunnene for at de bærer plagget. Men deres verdisyn er ikke til hinder for at de kan leve og arbeide innenfor demokratiske verdier og lage spennende og populære nyhetssaker. Kanskje Norges Mediehus bør ta et oppgjør med sin rigide ansettelseskultur. Og heller la deres journalister gjenspeile samfunnet.