Når engelsk blir en mur: Hvor blir det av læreplanen for nyankomne, UDIR?

Mange informanter stilte det samme spørsmålet som vi har reist i flere år: Hvorfor finnes det ikke en egen læreplan i engelsk for elever med kort botid – slik det finnes i norsk?
Foto: FlePsy
Nyankomne elever uten engelskbakgrunn blir fortsatt målt etter en målestokk de aldri har hatt mulighet til å forberede seg på. Nå er det på høy tid at Utdanningsdirektoratet tar ansvar og gir dem en tilpasset læreplan i engelsk – slik vi allerede har i norsk.

Et urimelig utgangspunkt

Siden mai 2021 har vi gjentatte ganger redegjort for hvorfor dagens læreplan i engelsk legger sten til byrden for nyankomne elever med utilstrekkelige engelskkunnskaper i videregående opplæring – og foreslått å innføre en ny læreplan.

I 2022–2023 gjennomførte NIFU, på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet (UDIR), et forskningsprosjekt som undersøkte opplæringstilbudet til nyankomne elever i Norge. Sluttrapporten Vilkår for inkluderende opplæring ble publisert i mai 2024 og omfattet 21 caseskoler fra barne-, ungdoms- og videregående trinn. Både skoleeiere, rektorer, lærere, elevtjenesten, elever og PP-tjenesten ble intervjuet.

Flere informanter delte vår opplevelse: Det er urimelig at elever som aldri tidligere har hatt engelsk som fag, skal vurderes på samme grunnlag som elever med hele skoleløpet fra Norge. Mange pekte på at engelskfaget kan bli et hinder både for å oppnå vitnemål på studiespesialiserende og fagbrev på yrkesfag.

På yrkesfag er det riktignok mulig å søke fritak fra engelskfaget, men det gis ikke nødvendigvis dersom utfordringene vurderes å være språklige og ikke knyttet til lærevansker.

Tid for handling – ikke flere utredninger

Mange informanter stilte det samme spørsmålet som vi har reist i flere år: Hvorfor finnes det ikke en egen læreplan i engelsk for elever med kort botid – slik det finnes i norsk?

I august 2024 trådte en ny forskrift til opplæringsloven § 9-20 i kraft. Den regulerer innføringsopplæringen for nyankomne elever, som nå er et midlertidig og frivillig tilbud med varighet på inntil to år. Forskriften åpner for avvik fra ordinære læreplaner når det er til elevens beste, og forplikter skolene til å tilpasse opplæringen etter elevens forutsetninger.

Dette er et viktig framskritt. For første gang åpnes det for å undervise i engelsk ut fra elevens faktiske nivå, i stedet for å kreve opplæring etter 10. trinns læreplan uansett forkunnskaper. Men det er ikke nok. Denne tankegangen må formaliseres i en egen læreplan i engelsk for nyankomne elever.

Vi har nå forskningen og erfaringene på plass. Nå trengs politisk vilje. Det finnes ingen faglige eller pedagogiske grunner til at nyankomne elever fortsatt skal presses inn i en vurderingssituasjon som ikke tar høyde for deres bakgrunn. En tilpasset læreplan kan utgjøre forskjellen på frafall og fullført skolegang.

UDIR, nå har dere utredet nok. Nå må det handles.