Emmy-pris til Khan

0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg er helt overveldet. Vi kom til New York for å feire at filmen ble nominert.  Jeg hadde ingen forhåpninger om noe annet. Nå er jeg rett og slett i sjokk, sier Deeyah Khan til Aftenposten. 

Stor anerkjennelse
Deeyah Khan vant prisen for dokumentaren Banaz: A love story, som handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente. Banaz vokste opp i sør London, og ble drept av sin egen far og tre onkler. Hun ble funnet nedgravd i en koffert, voldtatt og kvalt av sin egen familie.

Filmen har det siste året fått en mengde utmerkelser og priser, og er blitt  sett av millioner av briter etter at den ble vist på ITV i 2011, skriver Aftenposten. Filmen er også blitt vist i Norge.

Deeyah er til daglig bosatt i London, men er født og oppvokst i Norge. I det siste har hun også gjort flere kunstneriske prosjekter i Oslo.

Historisk
Nattens pris er historisk. Det er andre gang Norge vinner en Emmy-pris, men Norge har aldri fått noen pris innenfor den tunge kategorien «nyhets-og dokumentarprogrammer», som filmen var nominert i.

– Det tok meg tre år å lage filmen om Banaz. Det var ekstremt vanskelig. Ingen ville snakke om henne. Hun hadde ingen venner som stod frem. Familien var tause. Den eneste som snakket var søsteren. Det var først da jeg kom over en eske med videokassetter fra politiets avhørsrom –at jeg så henne og hørte hennes historie, forteller Deeyah.