SIAN-aktivist stiller til kirkevalget

Bønnelista tar sterkt avstand fra koranbrenning og Sian sine meninger og metoder.
Foto: Atle Storemyr
Bønnelista sin andre kandidat er aktiv i den islamfiendtlige organisasjonen SIAN.
73Shares

Bønnelista sin andrekandidat i Hamar bispedømme, Vidar Haugen, er aktiv i Stopp Islamisering av Norge (SIAN). Det melder Østlendingen mandag. Haugen var også tilstedet da SIAN brant Koranen utenfor Stortinget tidligere i år.

Bønnelista er èn av fire lister som stiller til kirkevalget 2023. Bønnelista stiller til valg i alle de elleve bispedømmene.

Bønnelistas toppkandidat i Hamar, Filip Hovland, visste at andrekandidat Vidar Haugen er aktiv i SIAN, melder Vårt Land onsdag.

Til Østlendingen sier Haugen at engasjementet i Sian er klarert med Bønnelistas sentralledelse. Overfor Vårt Land bestrider Bønnelistas leder Jo Hedberg denne påstanden.

Tar avstand

Hedberg sier at nyheten er sterkt beklagelig, og at Bønnelista tar sterkt avstand fra koranbrenning og Sian sine meninger og metoder.

Han sier at ledelsen i Bønnelista hadde grundige samtaler med Haugen i forkant av nominasjonsprosessen, der engasjementet i Sian var et tema.

I samtalene forsto Hedberg det slik at Haugen ikke lenger var medlem av organisasjonen, og Hedberg sier at de ikke har godkjent medlemskapet.

– Vi fikk også inntrykk av at han var imot brenning av Koranen, som var en forutsetning for at han ble nominert. Det viser seg jo nå å ikke være riktig, hvilket er svært beklagelig, sier Hedberg i følge Vårt Land.

Nå ber Hedberg sine egne velgere om å ta avstand fra Haugen.

Siden Bønnelista ikke har mulighet til å stryke Haugen fra sine lister, oppfordrer Hedberg velgere i Hamar til å kumulere – altså gi en personstemme til – de andre toppkandidatene. På den måten ønsker han å unngå at Haugen blir valgt inn i bispedømmerådet.