Hva er galt med debatten om det flerkulturelle Norge?

Noen hevder at debatten om det flerkulturelle Norge er for polarisert til at den kan være konstruktiv. Andre mener den er kvalt av politisk korrekthet. Er problemet at etnisk norske forskere og synsere dominerer debatten, og ikke slipper til minoritetsstemmer, eller er minoritetene selv skyld i sitt fravær?

Har venstresida sveket sine idealer om frihet og likestilling, eller er hovedproblemet stigmatisering av enkelte minoritetsgrupper? Ved å invitere sentrale aktører i den offentlige debatten, ønsker vi å diskutere hvordan vi kan ha en fruktbar debatt om innvandring og det flerkulturelle Norge. Hvilke utfordringer står vi som sosiologer og samfunnsdebattanter overfor, og hvordan kan vi møte dem?

Deltakere i kveldens paneldebatt:
Anja Bredal er dr. polit. i sosiologi og er nå forsker ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning etter å ha jobbet ved Institutt for samfunnsforskning i flere år. Bredal har blant annet skrevet om arrangerte ekteskap og tvangsekteskap.
Ole Jørgen Anfindsen er dr. scient. fra Institutt for informatikk ved Universitet i Oslo. Han har tidligere jobbet som forsker, og jobber nå som konsulent i IT-bransjen. Anfindsen er redaktør for nettstedet www.honestThinking.org  og har markert seg som en verdikonservativ deltager i samfunnsdebatten generelt og innvandringsdebatten spesielt.
Bjørgulv Braanen er ansvarlig redaktør i Klassekampen. Han fikk i år Fritt Ords Pris for sitt «fremragende bidrag til seriøs politisk journalistikk». Han har den siste tiden vært aktiv i debatten om henteekteskap og i striden rundt karikaturtegningene.
Gülay Kutal er leder for Etnisk likestillingsutvalg i SV og sitter også i landsstyret i samme parti. Hun er utdannet informatiker og arbeider som oversetter. Hun har engasjert seg i debatter om politisk islam, orientalisme og islamske kvinner. Kutal har bl.a. oversatt Jostein Gaarders ”Sofies verden” til tyrkisk.

Ingrid Wergeland er ordstyrer. Hun er masterstudent i sosiologi, journalist i Fett og har tidligere jobba i NRK P2.