Din spalte

Hei, du! Hender det at du lurer på noe, men at du ikke helt vet hvor eller hvordan du skal få svar på spørsmålet ditt? Da har du noe til felles med veldig mange. I denne spalten vil vi gi deg svar på noen spørsmål vi vet mange er opptatt av. Du finner også masse viktig informasjon på ung.no, slik at du kan søke og lete etter det DU er opptatt av.
Beate Aas
Latest posts by Beate Aas (see all)

Spørsmål:
Jeg er en gutt på 19 har veldig lyst til å kjøpe en yatch når jeg blir eldre, men lurer på hvordan man kan ta “lappen” til å kjøre yatch, og i så fall hvis jeg får lappen?

Svar:
Du må ha fylt 16 år dersom du skal føre en fritidsbåt med en motorytelse over 10 hk, eller som kan oppnå større fart enn 10 knop, eller som er lengre enn 8 meter. For å føre fritidsbåt med største lengde 15 meter eller mer, må du inneha minimum fritidsbåtskippersertifikat.
Dette sertifikatet gir deg rett til å føre fritidsbåt med bruttotonnasje inntil 50.

Fritidsbåtskippersertifikatet kan bygges på med et tilleggskurs for utvidet fartsområde. Med det kan man føre en båt med bruttotonnasje på opptil 50 i uinnskrenket fartsområde (alle farvann).

Om du vil vite mer, så se denne nettsiden, http://www.sjovett.no

Eller ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet: http://www.sjofartsdir.no

Les mer på ung.no/sjøvett

—————

Spørsmål:
Hei! På ung.no/dine rettigheter står det at barn fra 15 år har rett til å bestemme utdanning selv. Vil det si at barn fra 15 år kan bestemme hvilken vgs de vil søke på uten at noen kan si noe på det?

Svar:
Det er sjelden helt enkelt svar, selv på enkle spørsmål. Foreldrene dine har ansvaret for deg fram til du er 18 år, det står i Barneloven som du finner mer informasjon om på siden du viser til (ung.no/rettigheter). MEN fra du er 15 år, skal du kunne velge den retningen du ønsker å utdanne deg innen. Det vil si at foreldrene dine må høre på deg og ditt valg.

Dersom det er helt umulig for deg og foreldrene dine å bli enige eller for foreldrene dine å få forståelse for ditt valg, anbefaler jeg dere å snakke med en veileder på skolen eller en annen utenforstående veilder. Det er viktig at du forteller hvorfor du velger den retningen du gjør. Foreldrene dine bør også begrunne hvorfor de er uenige i ditt valg om det er tilfellet. Med en utenforstående kan det være enklere å komme valgmuligheter som både du og foreldrene dine er fornøyd med.
Du kan ikke kreve at foreldrene dine betaler merkostnader for annen privat utdaning, og heller ikke at de skal betale for opphold og skoleplass på et annet sted, i alle fall ikke så lenge utdanningstilbudet finnes i nærmiljøet der du bor.

Håper du og foreldrene dine finner ut av det, og at du starter med en utdanning du trives med.

Les mer på ung.no/dine rettigheter

—————

Spørsmål:
Jeg har ei venninne som er plaget av spiseforstyrrelser og synes livet er trist.
Jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Har snakket med henne og hun sier at det er ikke så kritisk, og at hun ikke vil at noen i familien skal vite det. Hva kan jeg gjøre?

Svar:
Din venninne er heldig som ha deg til å bry deg om seg. Det er ofte man ikke ser at man her problemer selv, og derfor ikke vil at andre skal bry seg, men forklar henne at du ikke klarer å se at hun har det vondt, og at ting kan bli lettere om hun får hjelp. Og be henne om å snakke med noen hun stoler på om det som er trist eller leit.. Selv om hun føler at hun er alene om problemene, er det mange unge som sliter med akkurat spiseforstyrrelser og som sliter i hverdagen. Og det er veldig mange som kommer seg gjennom det.
Hun kan snakke med helsesøster på skolen, læreren eller en forelder hun kjenner. Utekontakter har erfaring med ungdom som sliter, det har også den del av de som jobber på ungdomsklubber og lignende.
Det er sjelden det kommer noe vondt ut av å få hjelp.

Dersom hun nekter å gjøre noe med situasjonen, kan du som venninne snakke med helsesøster eller en annen voksen du stoler på om det, men det er viktig at du ikke tar på deg ansvaret for venninnen din, da er det bedre og mer riktig at du snakker med en voksen om det, som kan følge opp venninnen din.
Lykke til, fine venninne!

Les mer på ung.no/hjelpetjenester eller ung.no/psykisk helse

—————

Spørsmål:
Eg e ei jente på 14 år, eg har hatt sex med en 16 åring. No lurer eg på om eg e blitt gravid…fordi vi brukte ikkje beskyttelse og fordi brysta mine er blitt ømme. Eg er ofte kvalm, men det er noko eg har vert lenge, før vi gjorde det og. Kan eg kan finne ut om eg er gravid på andre måtar enn å måtte snakke med så mangen?

Svar:
Ta en graviditetstest med en gang, den får du kjøpt på apoteket. Kjøp gjerne en som har to i samme pakke, så føler du at du er helt sikker. Best resultat får du om du bruker morgenurin (du tisser rett og slett på en slags plastpinne).
Dersom du er gravid, må du ta kontakt med legen din så fort som mulig. Du kan også ta kontakt med helsesøster ved skolen din for å få hjelp av henne, eller ringe til Amathea, som driver rådgivningstjeneste for gravide. Tlf: 22 47 80 10. De kan gi deg en del råd.
Lykke til!

Les mer på ung.no/graviditet

—————

Spørsmål:
Jeg lurer på om man kan nektes innreise til statene hvis man er anmeldt for naskeri, og har det stående på rullebladet. Så lurer jeg og på hvor lenge et naskeri som ble bøtelagt (hvis ikke boten ble betalt, ble alternativet 7 dagers fengsel) blir stående på et rulleblad? Har lett lenge på nett på uttallige sider, og vil helst ikke spørre noen (litt flaut å innrømme anmeldelse), men finner ingen svar på nettopp mine spørsmål. Supert om dere kan hjelpe meg med svar!

Svar:
Vi har snakket med politidirektoratet, som kan fortelle følgende:
For et turistopphold i USA kreves kun maskinbart pass. Dette vil du få utstedt på ditt nærmeste politikontor. (NB 18 års aldersgrense for pass, ellers kreves det underskrift fra foreldre/foresatte). Politiet vil ikke holde tilbake utstedelse av pass på bakgrunn av dom for nasking. Det er stor sjanse for at du får et skjema før landing i USA der du må oppgi om du tidligere har blitt straffedømt eller ikke. Dette til orientering. Er du ute etter visum for lengre opphold i USA, vil det være opp til amerikanske myndigheter om de vurderer nasking som så alvorlig at de vil nekte deg visum. De har anledning til å innhente politiattest fra politimyndighetene.
Det hører til unntakene at man får sone for ubetalt bot for nasking. Det beste er nok bare å betale, eller be om å få delt opp betalingen på bakgrunn av dårlig råd.

Les mer om vandelsattest på ung.no: http://www.ung.no/art/?id=1132

Håper du fikk svar på det du lurte på. Har du flere spørsmål, kan du ringe Politidirektoratet: 23 36 41 00. De kan svare deg på spørsmål, og vil ikke følge deg opp om du er redd for det.

Les mer på ung.no/kriminalitet

—————

Spørsmål:
Jeg er 13 og har kommet i puberteten. Jeg er øm i begge brystvortene. Er dette vanlig for gutter???

Svar:
Helsesøster opplyser at dette handler absolutt om pubertet! Det er ganske vanlig at gutter får litt brystutvikling med ømhet og en liten kul i brystet i forbindelse med pubertet. Dette kan vare en god stund, men vil gå over og kulen forsvinne etter hvert. Det kan være på begge bryst eller bare det ene. Dessverre synes mange gutter dette er litt flaut og blir bekymret.
– Men som sagt vanlig; ca. halvparten av guttene opplever det, men prater kanskje ikke så mye om det. Du får berolige ham med dette.

Les mer på
ung.no/kropp og helse

—————

Spørsmål:
Jeg er en gutt på 16 år. Jeg har to forskjellige jobber og jeg går på skole. Spørsmålet mitt er om det er mulig for meg å flytte så ung? Mine foreldre nekter å undertegne en husleiekontrakt for meg. Finnes det noen smutthull for det?

Svar:
Juristen forklarer at det i utgangspunktet er foreldrene dine som bestemmer om du skal få lov til å flytte hjemmefra eller ikke. Først når du er 18 år kan du bestemme dette på egen hånd. Du kan heller ikke skrive under på leiekontrakter om du er under 18 år. Dersom du har så store problemer hjemme at du ikke har anledning til å bo hjemme, kan du kontakte barnevernet der du bor. En utekontakt kan også være til god hjelp, slik at du enten kan få ryddet opp i problemene hjemme.
På familievernkontorer har man mulighet til å få time der hele familien kan få hjelp til å fungere sammen. Du finner en oversikt over familievernkontorer på www.bufetat.no under familie.
Lykke til!

Les mer på ung.no/flytte hjemmefra

—————

Spørsmål:
Hvor gammel må du være for å få sommerjobb?

Svar:
Når du har fylt 13, kan du ta lett arbeid med for eksempel budtjeneste (f. eks avisbud), rydde- og pakkearbeid eller arbeid med tørrfisk.
Aldersgrensen for sommerjobben avhenger av type arbeid du får tilbud om. Som ryddehjelp i butikk, må du ikke være eldre enn 13, men skal du sitte i kassa i en butikk som selger øl eller tobakk, må du være 18.

Les mer om aldersgrenser på
ung.no/aldersgrenser
for ulike typer arbeid.