Donald-tegneren som ikke liker Mikke Mus

Hans fulle navn er Keno Don Hugo Rosa (italiensk), født 29.juni 1951 og bor i Kentucky i USA. Han lager tegneserier og er mest kjent for historier om Onkel Skrue, Donald Duck og andre Disney-figurer.
Hina Zaidi
Latest posts by Hina Zaidi (see all)

Begynnelsen
Don Rosa trodde hans livsoppgave var å overta familiens bygningsfirma ”Keno Rosa”. Han utdannet seg som sivilingeniør og det var meningen at han skulle ta over etter bestefaren. På hobbybasis tegnet han tegneserier.
Han mener selv at han ikke var interessert i å tegne, men heller å fortelle historier. I lang tid hadde han hatt interesse av Disneys tegneserieverden og særlig Carls Barks berømte Skrue McDuck.

I 1979 begynte han å tegne tegneserien Captain Kentucky for en lokalavis i Luisville der han bodde. Da han i 1986 oppdaget at selskapet Gladstone Comics hadde begynt å gi ut nye Disney-historier, meldte han sin interesse øyeblikkelig. Dagen etter var den fødte Onkel Skrue-tegneren allerede i gang med sin første historie, ”Solens sønn” som ble en gedigen suksess, også nominert til årets beste historie.
Det sies at Don Rosa tegnet tegneserier før han engang var i stand til å skrive. Man kan skille mellom hans livfulle tegninger fra andre Donald-tegnere som ofte virker mer amatørmessige. Han bruker veldig lang tid på å tegne hvert enkelt bilde.
De er veldig detaljerte og ofte gjemmer det seg egne historier i bakgrunnen av hovedhistorien. Derfor er det gøy å lese historiene flere ganger fordi man oppdager nye momenter hele tiden.

Carl Barks
Don Rosas idol er uten tvil tegneserielegenden Carl Barks (1901-2000), som beskrives som århundrets historieforteller.

Veldig mange av Don Rosas historier er fortsettelser av Barks historier. Han bruker kun de figurene Barks har skapt og mener at det ikke trengs flere. For dette har Don Rosa blitt kritisert av mange, til og med av Barks selv.
Mange mener at han har bygget seg opp på Barks sitt forfatterskap og hans ideer. Slik kritikk har ikke vært til hinder for Don Rosa. Han er annerledes og kreativ og har skapt en god del historier selv.

D.U.C.K
I starten av alle Donald Duck-historiene kan man finne initialene D.U.C.K, som står for ”dedicated to Unca Carl from Keno”. Til å begynne med skrev han initialene nede i hjørnet, men dette ble sett på som signatur av forlaget og ble derfor fjernet. Nå må man titte litt ekstra nøye for å få øye på initialene. Han pleier å gjemme bokstavene inne i bildet, og det er morsomt å se om man kan finne dem.

Ikke fan av Mikke Mus
Don Rosa har aldri vært fan av Mikke Mus. Han mener at den figuren har fått mer enn nok oppmerksomhet i USA, og i tillegg er Mikke kjedelig og forutsigbar. Men han liker å tegne Mikke sitt hode i ydmykende settinger, som for eksempel i ”Transvaals skrekk” hvor man kan spotte en flat Mikke under foten på en elefant. Han gjør dette for å irritere Disney.

Han og Disney kommer nemlig ikke så godt overens etter at Disney kjøpte opp Gladstone Comics, forlaget Don Rosa jobbet for. De hadde lisens for de originale historiene og ønsket ikke å bruke dem til å lage nye. Og Don Rosa som nettopp laget nye historier ut i fra de gamle originalene, kunne ikke akseptere dette. Derfor begynte han heller å jobbe for Egmont som blant annet gir ut Donald i Norge, hvor han fremdeles er ansatt.

Bare 1950-tallet
Settingen i historiene hans er alltid fra 1950-tallet. Det var på den tid Don Rosa selv begynte å lese Donald. Han liker å forestille seg at historiene er fra det tidspunktet, selv om han nesten aldri nevner noen årstall. Og for å gjøre historiene sine så virkelighetsnære som mulig, gjør han grundig forarbeid og skaffer seg all fakta før han skriver ned historien. Så, om han nevner noen historiske hendelser som ikke er dirkete knyttet opp mot Donald, så stemmer det med virkeligheten.

”Skrue McDucks liv og levnet”
Serien ”Skrue McDucks liv og levnet” er både tegnet og skrevet av Don Rosa, og ble utgitt mellom 1992-1994 i Donald Duck & Co. Her får man lest om de største begivenhetene i Onkel Skrues liv mellom 1877 og 1947. Don Rosa har brukt alle opplysninger han kunne finne i Barks historier for å lage en egen historie som går fra da Onkel Skrue var barn og fram til 1950 slik vi kjenner ham i dag. Historiene gir også informasjon om opprinnelsen til de fleste figurene som er med i historiene om Onkel Skrue. ”Skrue McDucks liv og levnet” ble utgitt i bokform i 1997 med tolv originalkapitler.

I Norge er det flere hundre tusen som leser Don Rosa sine historier. Da han var på besøk i Oslo for å signere bøker på Tronsmo bokhandel, strakk køen seg ut av butikken og helt ned til Universitetsgata. Han var veldig glad for å se at det var så mange som hadde møtt frem og satte pris på all rosen han fikk.