Litteraturens verden

Litteraturen er den råeste realitet og absurdeste fantasi. Det er orden og kaos, virkelighet og drøm. En ridder på en hvit hest og en fattig forfatter som sulter. Derfor er det beklagelig at mange aldri helt oppdager den verden. Litteraturens verden.

I høst åpnet Litteraturhuset i Oslo. Et sted hvor vanlige folk kan møte forfattere, høre på foredrag og debatter. De har arrangementer for både store og små, et eget rom for barn og et eget rom for unge. De har også startet en egen gruppe for minoritetsungdom som blir ledet av Noman Mubashir. Vet ikke helt om en egen minoritetsgruppe vil tiltrekke flere såkalte ”minoritetsungdom” enn en vanlig ungdomsgruppe hadde gjort. Jeg har et håp om at litteraturhuset vil åpne litteraturens verden for flere ungdom, og bidra til at vi en gang i fremtiden vil få hel skare av både svarte og hvite, unge forfattere.

Jeg har en teori om at skolen dreper leselysten hos unge. Istedenfor å la dem lese hva de selv liker og synes er interessant, blir elevene i skolen tvunget til å lese gamle tekster, som for en 16-åring kan være gørr kjedelig. Jeg sier ikke at vi skal slenge Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og de andre store ut av skolen, men at elevene også bør få lese noe de har lyst til å lese, og de bør få lese det på skolen.

Jeg husker veldig godt at da vi skulle lese tekster på nynorsk måtte vi lese noen dikt fra 1800-tallet. Ingen av oss likte det, og ikke skjønte vi så mye heller. Jeg spurte læreren om hvorfor ikke heller kunne lese noe av Are Kalvø. Poenget var jo at vi skulle lese nynorsk og han skrev nynorsk anno 2000 og ikke 1880. Nynorsken har forandret seg mye siden da.
Alt av Are Kalvø anbefales, han skriver enkelt, godt og morsomt. Dette er også en anbefaling til alle norsklærere. Vil dere at elvene deres skal lese nynorsk og samtidig like det, gi dem Are Kalvø. Og så håper jeg at alle vil finne veien til den fantastiske verden av litteratur.

Link: www.litteraturhuset.no