Med RV for menneskeverd

Author Recent Posts Fra leserne Latest posts by Fra leserne (see all) Privatskoler, det nye Norge og kunnskapsministeren! - 16.04.2006 Julenissen kom ikke til Fatim - 15.04.2006 Afrikaneres møte med politiet er vanskelig - 07.04.2006 I verdens ”mest demokratiske land” Norge, lever en gruppe mennesker utafor samfunnet. De ureturnerbare flyktningene er forbudte mennesker som i […]

I verdens ”mest demokratiske land” Norge, lever en gruppe mennesker utafor samfunnet. De ureturnerbare flyktningene er forbudte mennesker som i all stillhet har blitt gjort rettsløse. Den nye asyllova av 2004 har fratatt de ureturnerbare flyktningene som oppholder seg i Norge, status som mennesker med rett til elementære rettigheter. De ureturnerbare er flyktninger som ikke har lovlig opphold i Norge, men som heller ikke kan tvangssendes ut av landet. Under kommunalminister Erna Solbergs brutale regime har disse menneskene blitt kasta ut av asylmottak og blitt fratatt en hver form for økonomisk støtte. Situasjonen er altså slik at den norske staten anerkjenner at de må være på norsk jord, men gjør alt den kan for å fjerne grunnlaget for overlevelse for dem. De ureturnerbare får ikke jobbe, ikke etablere fast bopel, ikke gifte seg og får ikke nødvendig tilgang til helsetjenester. De er mennesker uten menneskerettigheter. Samtidig som flyktninger skremmes fra å søke asyl i Norge, klapper Erna Solberg fornøyd i hendene og konstaterer at hennes politikk fungerer. Forholdene har blitt så ulevelige at antall asylsøknader har gått ned.

RVs arbeid sammen med våre venner i Nettverk Mot Statlig Rasisme har ikke endret situasjonen for de ureturnerbare flyktningene vesentlig. De står fortsatt uten rett til arbeid og uten rett til å la seg integrere i det norske samfunnet. Nettverket har derimot bidrat til å bedre hverdagen til de ureturnerbare ved å bistå med husly, mat, samt å hjelpe dem gjennom det tunggrodde byråkratiet de møter ved byens sosiakontor. I november 2004 vedtok bystyret i Oslo at ureturnerbare skulle få en ulovfestet nødhjelp, og ikke ha rett til sosialhjelp på lik linje med andre innbyggere i Oslo. Så seint som i mai i år var det likevel slik at sosialkontorene ikke hadde fått et helt klart pålegg fra byrådet om å utbetale slik hjelp, og at av de rundt 50 etiopiske flyktningene Nettverket har hatt kontakt med hadde 11 personer fått nødhjelp eller annen økonomisk støtte av sosialtjenesten. På bystyremøtet i slutten av mai kom omsider dette pålegget, og situasjonen har blitt noe bedre. Nå er det ca 25 som får nødhjelp fra sosialkontorene i Oslo. Dette til tross for at Arbeids- og Sosialdepartementet i et rundskriv har presisert at «ingen skal sulte eller fryse i hjel, og at sosialtjenesten må yte livsnødvendig hjelp i en akutt krisesituasjon, også til personer uten lovlig opphold». RV anser den nye asyllova som direkte kriminaliserende fordi den gjør det nærmest umulig å overleve på lovlig vis. De ureturnerbare overlates til arbeidsløshet, sult og Oslos kalde gater.

Den politiske situasjonen for de ureturnerbare virker fastlåst. De forslag som har blitt stilt for å forbedre de ureturnerbares sistuasjon er ikke egnet til dette, tvert i mot. Vi var mange som lot oss sjokkere da tre SVere med Heikki Holmås i spissen foreslo at regjeringa skal ”overføre asylsøkere med endelig avslag til et ventemottak med adgangsregistrering”. Videre foreslo de å ”øke politiets tillatelse til å holde på folk som skal bort- eller utvises fra 24 timer til 72 timer”. Dette forslaget handler i RVs øyne om å opprette et asylfengsel og underlegge de ureturnerbare beinhard politikontroll. Hvis RV kommer på Stortinget vil vi være de ureturnerbares talerør blant politikerne fra de andre partiene. Vi vil tale de ureturnerbares sak på deres egne premisser og ikke bare kjempe for en akutt sosial løsning, men også en permanent politisk løsning på problemet. Vi mener endringene i asyllova må reverseres og vi vil kjempe for følgende krav.
– bort med 48-timers prosedyre -rettsikerheten må ivaretas
– FN-kvoten for overføringer av flyktinger må økes til minst 500 per år.
– at norskundervisningen skal tilbake i asylmottak
– gratis advokat fra første dag i Norge til rettferdig behandling av asylsøknad
– at asylsøkere skal ha arbeidstillatelse mens hele saksbehandlingen foregår
– at ureturnerbare flyktninger må få oppholdstillatelse.