Bydelsmødrene feiret Kvinnedagen

Bydelsmødrene på Stovner på Kvinnedagen. Behovet for kvinner som brobyggere mellom det offentlige og minoritetskvinner er stort og flere norske byer og kommuner er interesserte i å kopiere tiltaket.
Foto: Øyvind Aukrust
– Det er kvinner som oss, kvinner som er hverdagshelter og mødre, som hver eneste dag sørger for at verden blir et bittelitt bedre sted, sa byråd Rina Mariann Hansen i sin 8. mars-tale for Bydelsmødrene på Stovner.

– Kvinnekampens seire er ikke hugget i stein. De må forsvares igjen og igjen og flere må inviteres til å delta. Samtidig er nettopp det å komme i kontakt med og invitere med de som ikke allerede er en del av et nettverk en av de største utfordringene vi har, sa byråd Hansen.

Rina Mariann Hansen hyllet Bydelsmødrene under sin 8.mars-tale.
Foto : Oslo Kommune / Sturlasson

Mødre nøkkelen til inkludering

Hun mener det er nettopp her Bydelsmødrene har sin styrke:

– Dere har et nettverk og kjenner det lokale behovet. Metoden dere bruker for å komme i kontakt og inkludere flere er så enkelt og samtidig så virkningsfullt. Dere får det til. Jeg liker Bydelsmødrenes grunntanke om at mødre er nøkkelen til hele familiens sosiale og kulturelle inkluderingsprosess. Evnen dere har til å nå ut til kvinner som det offentlige ikke så lett treffer gjør samarbeidet vi i kommunen har med bydelsmødrene så viktig, fortsatte hun.

Hansen trakk frem bydelsmor Sammia Naz som et eksempel på godt samarbeid med kommunen. Naz har sammen med Stovner videregående skole startet en ressursgruppe for foreldre for å få til et tettere skole-hjemsamarbeid.  Et annet eksempel fra Stovner er Bydelsmødre som er aktive som natteravnere.

Fem av bydelsmødrene på Stovner jobber også som flerkulturelle doulaer. De har hjulpet mange sårbare kvinner under svangerskap og fødsel.

Fødselshjelpere

– Vi kunne vel alle hatt behov for en doula i det vi går gjennom noe av det største og mest følelsesmessige en kvinne kan erfare, sa Hansen, selv trebarnsmor.

– Dere skal vite at vi verdsetter den formidable, frivillige innsatsen dere gjør, sa byråden videre.

Hun trakk også frem grunnleggeren av Bydelsmødre, Nasreen Begum, “en ekte ildsjel og superkvinne fra bydel Alna.

– Hun har gjort et stort og viktig arbeid med å invitere de mange sterke og ressurssterke kvinnene med minoritetsbakgrunn til å ta del i samfunnet.