– Alle må tolerere Hallingdans, burka må forbys

Yousef Hadaoui, "berberen fra Bøler" har skrevet bok om oppveksten i en norsk drabantby og sommerferiene i Marokko.
Foto: Are Moum Vogt
Hva ville komiker og skuespiller Yousef Hadaoui gjort dersom han fikk være enehersker i Norge?
Det forteller han om i boka Pappa elsker Fleksnes som kom ut i fjor. Han forteller også om oppveksten på Bøler i Oslo og sommerferiene i Marokko, hjemlandet til foreldrene hans.
Vi får høre om opp- og nedturer, om hva hans marokkanske venner aldri vil forstå om nordmenn og visa-versa, om pussige skikker både i den norske drabantbyen og i Nador i Marokko. Alt fortalt med en god porsjon lun humor i samarbeid med forfatteren Kjartan Brügger Bjånesøy.

15 lover fra Haodaoui

I boka leker Yousef Hadaoui med tanken på å være enehersker i Norge. Da ville han bestemt at:

1. Alle barn skal gå i barnehage. Om noen vil være hjemme og dulle med sine små på dagtid, kommer vi hjem og henter barna. Da vanker det straff, og barna tvangssendes i barnehage. Der skal de leke fritt under oppsyn av kvalifisert personell. Barna skal få servert et varmt måltid om dagen, på denne måten unngår vi misunnelse på andres matpakker med utskårne fruktfigurer og brødskiver som ser ut som små kunstverk.

2. Det skal bo maksimalt én innvandrerfamilie i hver blokk. Om det bor to innvandrerfamilier i en oppgang, kan de ikke være fra samme land. Det er forbudt. For da blir de en flokk, de lærer seg ikke språket, og det er ikke bra for integreringen. Flyktninger som nekter å la seg bosette på Stord eller i Steinkjer blir sendt hjem igjen.

3. Inspirert av den slovenske filosofen Slavoj Zizek skal alle mine
borgere leve med en polite ignorance of other cultures, altså en slags høflig uvitenhet i møte med andre kulturer. Du trenger ikke å like hallingdans, homofili eller black metal, men det er likevel noe du skal tolerere. Men burka blir forbudt. Det er heller ikke lov å kle seg i finlandshetter eller Zorro-masker. Du skal kunne se ansiktene til dine medborgere.

4. På skolen skal alle elevene gå i uniform. Som barn skal du ikke føle at du er annerledes fordi andre har dyrere klær enn deg. Skoleaktiviteter skal være gratis for alle. Om det er skidag eller sykkelturer, skal skolen stille dette utstyret til disposisjon.

5. Å spille fotball på fritiden skal være gratis. Fuck alle medlemsavgifter. Alle skal med.

6. Det skal være mye dugnad, og alle delta. Om ikke kommer vi og henter deg. Skulker du dugnad vanker det en fysisk avstraffelse, ikke veldig sterk, kanskje bare et knips i panna. Det er vakkert når fellesskapet løfter i flokk, og dugnad er noe av det vakreste jeg som diktator vet om.

7. Det skal innføres internasjonale dager. Da skal hele befolkningen lære seg om andre kulturer, om alt fra mat og musikk til religion. Da vil vi se at vi er likere enn vi tror.

8. Menn og kvinner som ønsker seg barn må gjennom en test. Både heterofile, homofile og transseksuelle, kongelige, kortvokste og overvektige. Alle må sertifiseres som godkjente foreldre. For ting må være på stell, alle er ikke egnet til å bli foreldre, det er ikke en menneskerett å få barn. Får du barn uten å være sertifisert, kommer vi og henter barnet. Ferdig snakka.

9. Om jeg som diktator velger å la landet gå over til et demokrati, må innbyggerne bevise at de vet hva de ulike partiene står for før de får stemmerett. På denne måten unngår vi at noen stemmer på et slagord eller et rødt eple. Det må forventes at folk har god kjennskap til de ulike partienes program. Hva mener de om eldreomsorg? Miljøpolitikk? Skatter og avgifter? Samferdsel? Kan du ikke nok om de ulike partiprogrammene, får du ikke stemmerett.

10. Gratis kollektivtrafikk for alle. Skal folk slutte å kjøre bil, må det være en gulrot i den andre enden.

11. Bruke mer av oljefondet på eldreomsorg. Mye mer! Våre eldre skal leve som konger i sine siste år. Det er en skam hvordan vi behandler våre eldre i dag. Mange av dem får elendig behandling, får altfor lite hjelp og servert mye drittmat. På dette punktet vil jeg vurdere Dubai-modellen: Jeg sparer ikke på noe, de eldre skal få det beste.

12. Alle må tilpasse seg og respektere landets regler og levesett. Selv om du er muslim, kan du servere andre svin og håndhilse på hvem det skulle være. Det står til og med i Koranen at du skal tilpasse deg der hvor du er.

13. Ingen trenger å begynne på jobb før klokka 10.00. De som må begynne veldig tidlig på jobb skal få ekstra godt betalt. Jeg, som diktator, liker helst å jobbe på kveldstid og kommer aldri til å innta diktatorkontoret før tidligst klokka 12.00. Såpass frynsegoder må jeg som leder kunne ha.

14. Søndag skal være hviledag, det blir ikke snakk om noen søndagsåpne butikker. Folk trenger å roe ned et par hakk.

15. Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre nesten som du vil, så lenge du følger diktatorens lover og regler.

– Borte bra, Bøler best

Pappa elsker Fleksnes avsluttes med da Hadaoui i 2019 mottar Oslo bys Kunstnerpris 2018. Den scenevante komikeren forteller at han er nervøs og skjelver i bena, men at han klarer å si noe om hvor stolt han er over å bli kalt en brobygger og forkjemper for mangfoldet. Til slutt i boka takker han foreldrene sine som har gjort han stolt over både å være norsk og marokkansk. Men når alt kommer til alt?
– Borte bra, Bøler best, mener Yousef Hadaoui og tilføyer:
– “Mest av alt er jeg hjemme i meg selv”.