Å kjøpe katta i sekken og ikke skjønne bæret

Lærer Ali Mohamed har hatt griseflaks med boka si som han har utgitt på eget forlag.
Foto: Privat
Han er muslim og spiser ikke gris. Likevel har han kalt debutboken sin for "Griseflax". Tittelen kunne ikke være mer dekkende, mener forfatteren selv.
1.2K+Shares

Ali Mohamed kom alene som kvoteflyktning fra Somalia til Norge i 2012. Han ble raskt integrert og fikk etter hvert jobb som tospråklig assistent på Bamble videregående skole i Vestfold og Telemark fylke, forteller avisa Varden. Selv om han ble god i norsk, slet han med å følge med i sosiale sammenhenger. Mohammed satt stille på personalrommet mens kollegaene snakket. Han forsto mange ord, men klarte ikke å sette dem i sammenheng eller forstå de norske uttrykkene. 

Språkets krydder

For hva i huleste mener nordmenn når de sier at noe går dem hus forbi? Eller når de sier de har kjøpt katta i sekken?

– Norske ord og uttrykk er selve krydderet i det norske språket. Men kommer du fra Somalia vet du ikke hvem Wirkola er, og du vet i alle fall ikke hva uttrykket «å hoppe etter Wirkola» betyr, sier Mohamed (38)  til avisa Varden. 

Bok og Youtube-kanal

Etter hvert lærte Mohammed hva de norske uttrykkene betyr og hvordan de har oppstått.  Han bestemte seg for å skrive en bok om emnet for elever i grunnskole, voksenopplæring og videregående skole. Griseflax kan brukes i undervisningen eller som selvstudie. Det er også utviklet en Youtube-kanal som inneholder videoer der ord og uttrykk blir forklart på somali.

Mohamed brukte to år på å samle norske uttrykk og forklare dem for leserne. Ingen forlag ville anta boken, så han ga den ut selv på eget forlag. Nå håper han boka vil bli til inspirasjon og støtte til lærere og elever. 

Griseflax!

Om tittelen på boka sier Mohamed til Varden:

– Jeg synes det var litt ironisk. Jeg er jo muslim og spiser ikke gris, men når en kommer til Norge ser en ofte smilende griser som et symbol på noe bra, som griseflaks. Det handler jo også om integrering, og er et uttrykk i seg selv, så jeg synes det passet bra, ler han.