Amie Mbye byr opp til dans

Dansekunstner, koreograf og pedagog Amie Mbye bruker mye av sin tid på å gi danseundervisning til barn og unge i Norge, Gambia og Senegal – tidligere også på Cuba.
Foto: Nicole Rafiki
30. april til 2. mai blir det dansefest i Norge! Amie Mbye er årets Dansens Dager-ambassadør og skal koreografere dansen til flere tusen barn og unge over hele landet.

Dansekunstner, koreograf og pedagog Amie Mbye har bakgrunn fra både samtidsdans, streetdance og afrikansk-estetisk samtidsdans, heter det i en pressemelding fra Danseinformasjonen som er koordinator for Dansens Dager i Norge.

Forflytning og migrasjon

Mbye har base i Oslo og Paris, og har de siste årene hatt jobber og samarbeidsprosjekter i flere land. Hun  bruker mye av sin tid på å undervise barn og unge i Norge, Gambia og Senegal – tidligere også på Cuba. 

Mbye har også sitt eget prosjekt hun har kalt Convo, i samarbeid med fotokunstner Nicole Rafiki og dansekunstner Ibrahima Diouf.  I prosjektet undersøker hun hvordan forflytning og migrasjon påvirker mennesker og samfunn.  

Foto: Sigrun Drivdal Johnsen

Mbyes koreografiske praksis er ofte tverrfaglige kunstsamarbeid hvor hun tar i bruk film, musikk og/eller installasjoner, heter det videre i pressemeldingen. Ofte undersøker hun spørsmål knyttet til minoritet, kultur, kjønn og identitet. 

Internasjonal feiring

Dansens Dager er en internasjonal feiring av dans i alle former og har siden 2001 vært en årlig vårfest i Norge med opp mot 150 arrangementer. 

Dansens Dag ble opprettet av UNESCO i 1982. Målet er å løfte frem og synliggjøre dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme.

Dansens Dager går av stabelen 30. april til 2. mai.

Årets dans av Amie Mbye vil bli lansert i løpet av et par uker, opplyser Danseinformasjonen. 

Foto: Samir Mahdad