Kulturformidler Shumaila gir fosterbarn identitet

– Kultur er nesten like viktig som mat, sier Shumaila Qazi, kulturformidler i Fyrlyktas prosjekt.
Foto: Hanna Skotheim
Kjennskap til egen kultur er veldig viktig for å utvikle en identitet og bli trygg på seg selv, mener Shumaila Qazi.

Qazi er en av formidlerne i prosjektet Kulturformidler, som stiftelsen Fyrlykta driver med tilskudd fra Bufdir ut 2021, skriver Fontene.

Bakgrunnen for prosjektet er at det har vist seg vanskelig å rekruttere fosterfamilier blant minoriteter.

Qazi er selv fra Pakistan, og mener det er veldig viktig at barn av pakistanske foreldre som vokser opp i norske fosterhjem får anledning til å lære om pakistansk språk og kultur.

Kultur og mat

Nylig var hun hjemme hos en familie som er fosterhjem for to barn av pakistanske foreldre. De hadde ønsket seg pakistansk mat som tema. Qazi hadde med nødvendige ingredienser, og familien tilberedte maten sammen. Luktene og smakene framkalte minner hos de to barna.

– Selv den minste, som bare er tre år, sa «mamma mat» og «mamma ris». Det overrasket meg, forteller Qazi.

Qazi understreker at aktivitetene alltid tilpasses barnas alder og ønsker. Større barn har gjerne en del spørsmål. For yngre barn kan det holde med smaker, lukter, sang og lek. Et puslespill med arabiske bokstaver gir kjennskap til språket, forteller Qazi, og får datteren på fem til å vise hvordan brikkene settes sammen.

Viktig å kjenne kulturen

Kjennskap til egen kultur er veldig viktig for å utvikle en identitet og bli trygg på seg selv, mener Qazi.

Barn og unge som ser annerledes ut enn majoriteten får mange spørsmål om hvor de kommer fra.

– Jeg er ikke psykolog, men jeg ser at mange får problemer med identitet i ungdomstida. Dette skjer med muslimske barn som vokser opp med egne foreldre, og jeg tenker at det nok er enda vanskeligere for dem som ikke bor sammen med sin biologiske familie. De ser annerledes ut, men har foreldre som ikke gjør det, sier hun til Fontene.

Anne-Malin Granerud, regionleder i Fyrlykta region Stor-Oslo er barnevernspedagog og klinisk spesialist i psykisk helse. Hun har jobbet 15 år i barnevernsfeltet og vet av erfaring at det er krevende å ivareta barns tilknytning til sin opprinnelige kultur.

– Vi ser nå også at Bufetat tydeligere etterspør hvordan kultur skal arbeides med i hverdagen når det søkes om fosterhjem til barn med annen etnisk bakgrunn, sier Granerud til Fontene.