Skribent: – Motivet mitt var aldri å gå mot Rødt som parti

Sadug Alfelis innlegg i Utrop kritiserer kommunisme som ideologi, hevder han selv.
Foto: Privat
Norsk-irakiske Sadug Alfelis innlegg om Rødt og kommunisme har skapt høy temperatur i Utrops kommentarfelt.
20Shares

Sadug studerer medievitenskap, er samfunnsdebattant og i tillegg kunstner, som neste år får plass på Nasjonalmuseet. Tidligere har han også ledet radiosatsing i lokalradioen i Kongsvinger for å nå yngre målgrupper.

Foreldrene hans flyktet fra Irak på 90-tallet, men Sadug er født i Norge.

– Jeg er veldig glad for å bli født i Kongsvinger, da Irak er et sted med vedvarende ustabilitet. Faren min var med i hæren mot diktatoren Saddam, og på 90-tallet var det ikke trygt for han å bo i sitt hjemland Irak. Tenk å måtte flykte fra et land du egentlig er glad i.

Kritikk av kommunismen

Innlegget han skrev i Utrop, publisert 09.11 har skapt sterk debatt på kommentarfeltet, med over 300 kommentarer på Facebook-siden.

I innlegget kritiserer han Rødts ideologi og at innvandrere stemmer på dette partiet:

– Det er skremmende å se at 140 000 nordmenn, derav mange innvandrere, stemte på det jeg ser som kommunistpartiet. Jeg tror det er partiets solidaritet for Palestina som er årsaken til at stadig flere vender ryggen til andre partier. Vi må ikke glemme at ingen annen politisk ideologi har noen gang blitt prøvd så bredt, med så mange forskjellige mennesker, i så mange forskjellige land – og mislyktes så katastrofalt.

– Innlegget ditt i Utrop har skapt mye debatt. Hva vil du si er motivet bak?

– Jeg er klar over at innlegget skapte reaksjoner, noe dere i Utrop tjener mye godt på. Debatt er bra, men motivet mitt var aldri å gå mot Rødt som parti, men å henvise til at kommunismen som ideologi er noe jeg håper flere i Rødt vil vende ryggen til. Som nevnt i leserinnlegget: kommunismen har aldri fungert.

Rødt har tilhengere som idealiserer kommunisme

Rødt har fjernet henvisning til kommunisme i partiprogrammet, og kaller seg et “sosialistisk parti”. Vil du at si de har tatt avstand fra kommunistisk ideologi?

– Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes har fått det fjernet fra partiprogrammet, og det er bra, synes jeg. Men vi må ikke glemme at Rødt fortsatt har tilhengere som idealiserer kommunismen, og jeg håper innlegget mitt kan føre debatten videre.

Er positiv til venstresidens Palestina-linje

Om sitt politiske ståsted, og om situasjonen i Midtøsten, sier han:

Jeg har stor respekt ovenfor politikerne i Norge. Alle de ulike partilederne er dyktige på hver sin måte, og jeg vet at de vil det beste for sine medborgere. Kontrasten til norske politikere ser vi i Midtøsten, hvor flere dessverre er korrupte. Vi har for eksempel Jordans kong Abdullah, som gjennom Pandora Papers ble avslørt å ha kjøpt luksusboliger, samtidig som borgerne i landet hans sulter.

– Er Palestina-saken noe som gjør at mange norske muslimer påvirkes til å stemme på venstresiden?

– Venstresiden er i hvert fall Palestinavennlige, noe jeg synes er fint. Men dessverre tror jeg ikke lille Norge kan løse Palestina-konflikten.