Irene Kinunda Afriyie (33): – Jeg håper boka kan hjelpe unge

Irene Kinunda Afriyie debuterer med personlige fortellinger om hennes Norge Foto: Eivind Senneset for Teft forlag
Foto: Foto: Eivind Senneset for Teft forlag
Irene kom som foreldreløs flyktning til Norge som 16-åring. 1. desember 2023 gir hun ut en bok som tar opp ulike temaer.

Teft forlag utgir straks en bok som kan skape debatt, og gi nye perspektiver på Norge og norsk integrering.

Irene Kinunda Afriyie debuterer med personlige fortellinger om Norge. Boka hennes ”Jeg er fordi du er” lanseres 1. desember 2023.

Afriyie kom som foreldreløs flyktning fra Kongo til Askøy utenfor Bergen i 2006 etter å ha vært på flukt inn og ut av sitt fødeland i mange år. Hun kom med sin onkel, tante, og hennes søskenbarn. I dag er hun en profilert samfunnsdebattant, og fast gjestekommentator i Bergens Tidende.

I sin debut som forfatter brenner hun for å fortelle andre og rikere historier om Kongo og Afrika, innvandring og integrering, kvinner og feminisme, nordmenn og Norge.

Fortellinger om hennes Norge

Afriyie forteller til Utrop at hun håper på at den kan hjelpe, eller gi leseglede til unge og voksne mennesker i Norge.

– Boken heter: Jeg er fordi du er med undertittel Fortellinger om mitt Norge. I boka skriver jeg om temaer som feminisme, bistand, integrering, Ubuntu , men skriver først om fremst om – Hva er det som skaper muligheter i livene våres?, sier hun.

Forfatteren har store ambisjoner for fremtiden, og jobber hardt for å nå dem.

– Jeg ønsker å påvirke positivt samfunnet hun lever i, men også der hun kommer fra. Det er min ambisjon, sier Afriyie til Utrop.

Viktigste hun har oppnåd

Forfatteren vant Sjur Holsen minneprisen i 2023.

– Det er en stor ære for meg å bli definert som en samfunnsdebattant i Sjur Holsens ånd. Juryen beskrev min stil som nyansert og konfliktdempende, men alltid klar. « Hun er raus og uhøytidelig, selv når emnet er vanskelig, smertefullt og kontroversielt.».

Videre, sier hun at hun skal delta i et styreprogram som hun har ønsket veldig lenge.

– Jeg ser frem til å utforske hva jeg kommer til å lære. Dette er et av mine store mål, samt å få boken budskap til flere.