Hjelper seg selv ved å hjelpe andre

Abdinor Mahamed ser det som viktig å stå opp for barn og unge.
Foto: Dag Ringdal
For Abdinor Mahamed var en utfordrende oppvekst en katalysator for å fremme barn og unges kår.

Somaliskfødte Abdinor er bydelspolitiker for Oslo SV, hvor han er medlem i Grünerløkka oppvekst-, miljø- og kulturkomité, og vært aktiv i Tøyen Sportsklubb i åtte år.

– Flere ildsjeler gikk sammen i 2015 for å få til et tilbud for barn og unge, et tilbud som var sårt savnet. Unge og barn i bydelen trengte et alternativ til å bare henge rundt i nabolaget uten noe å gjøre.

Lokalpolitikeren ble født i en grenseby mellom Etiopia og Somalia, og kom til Norge sammen med familien. Likevel ble oppveksten ganske utfordrende for han og søsteren.

– Oppveksten var det man kunne kalle preget av utfordringer. Etterhvert havnet jeg i barnevernet, hvor jeg fikk etniske norske og somaliskspråklige fosterfamilier.

Ekstra oppmerksom om barn og unge

Abdinors utfordringer i oppveksten har gjort ham spesielt oppmerksom når det gjelder barn og unges situasjon.

– Jeg klarer å kjenne meg igjen i mye av det som mange av de som bor her på Grünerløkka og i min gamle bydel Gamle Oslo sliter med. Når jeg hjelper andre føler jeg at jeg hjelper meg selv. Spesielt gjennom sportsklubben og i lokalpolitikken ser jeg at det nytter å ta tak i utfordringer i nabolaget. Rett og slett vise samfunnsansvar.

Å vokse opp i ulike fosterhjem førte til det han ser nå på som eksistensielle spørsmålsstillinger.

– Siden jeg bodde hos fosterhjem med kulturforskjeller, så internaliserte jeg selv de sterke forskjellene. Jeg var på et tidspunkt litt i villrede om hvem jeg var, og tenker mange unge med minoritetsbakgrunn går gjennom det samme som jeg har opplevd. Nå velger jeg å bruke kulturmotsetningene på en konstruktiv måte. Jeg velger å se det som en styrke. Vi kan ikke bare være sammen med folk som er helt lik oss.

Gir unge verktøy

I sportsklubben har Abdinor vært ansvarlig for unge minoritetsmenn.

– Vi har også egne prosjekter for unge minoritetsjenter, og for å inkludere dem gjennom idretten. I Tøyen har vi tro på at folk skal oppnå mestring gjennom de verktøyene vi gir dem.

Abdinor Mahamed
Foto : Dag Ringdal

Sto opp for bordtennisentusiaster

Også i bydelspolitikken har han engasjert seg i lavterskelprosjekter på Grünerløkka.  Bordtennisentusiastene var en gruppe entusiaster som ofte tok i bruk bordtennisbordene på Schous plass, og som én dag fant ut at bordene er borte.

Kommunen, som over tid mottok klager om gruppen, planla et mer barne- og familievennlig Schous plass og flyttet bordene til Sofienbergparken.

Abdinor beklaget på vegne av bydelen hvordan det hele ble løst.

– Vi kunne og burde ha løst ting på et annet vis. For mange har bordtennismiljøet betydd en inkluderende bruk av byrommet. En viktig og ikke minst gratis møteplass, hvor folk av ulike bakgrunner kunne møtes. Særlig i en by som Oslo, hvor ting koster, er det viktig å ha slike steder hvor folk samles.

Når han ikke tilrettelegger for aktivitet i nabolaget gjennom idretten, eller jobber for åpne møteplasser er Abdinor opptatt med studiene.

– Snart er det ny semester med HR-studier på Høyskolen Kristiania, hvor jeg etterhvert skal gjøre ferdig bacheloroppgaven.