Lag Khash

 
Foto: Wikimedia Commons
Khash er en tradisjonell og veldig enkel rett fra Kaukasus og Midtøsten. 
Særlig i Armenia, Aserbajdsjan, Iran og Georgia er den godt likt. Opprinnelig en næringsrik høstlig og vinterlig suppe for for de velstående klasser, så betraktes khash fortsatt som en delikatesse. Retten serveres ofte når man inviterer gjester til middagsfest.
 
Navnet kan stamme fra den armenske verbet «khashel», som betyr å koke. Retten er i Kuwait og andre land i Gulfen også kjentsom Pacha, og i Iran som Kale Pache. En variant av khash finnes også i andre arabiske land som i Egypt, hvor den er kjent som Kawari. Blant georgiere er khash en populær kur mot bakrus.

Ingredienser
Cirka to liter vann (først kaldt som så erstattes av kokende vann) og kuføtter. Grønnsaker legges til når retten er ferdigkokt.

Tilberedning
I khash er kuføtter (kjent på armensk som totikner) den viktigste ingrediensen, selv om også hodet og innmaten i magen kan benyttes. Føttene barberes, rengjøres og oppbevart i kaldt vann for å bli kvitt vond lukt, for så kokes i varmt vann hele natten lang, inntil vannet har blitt en tykk buljong og kjøttet kan skjæres vekk fra resten av benet. Ikke noe salt eller krydder tillegges under kokingen. 
 
Retten serveres varm. Man kan legge til salt, hvitløk, sitronsaft eller eddik til suppen etter smak. Khash serveres med en rekke andre matvarer, for eksempel grønn og gul paprika, reddik, ost og friske grønnsaker som karse. Til måltidet er det tradisjonen tro viktig å ta seg dram vodka eller mineralvann.