Romas klesdrakt formidler viktig informasjon

Skjørtet skjuler kroppens urene deler

 
Foto: Koubang M. Enyam
I romfolkets kultur er underkroppen ansett som uren, og når en kvinne bruker skjørt, viser hun respekt for rom-kulturen og familien til sin ektefelle.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

For en rom er begrepene ren og uren vesentlige. Overkroppen regnes som ren, og underkroppen som uren. Kvinnene bruker skjørt for å skjule den urene delen av kroppen. For mannen gjelder andre regler for skillet mellom rent og urent. Kvinnens skjørt skal rekke ned til føttene, og dersom en kvinne ikke bruker skjørt, må hun skjule bena under et teppe når hun sitter. 

Ikke pirre menn
− Skjørtet har en lang tradisjon hos oss. Noen av kvinnene bruker aldri bukser, forteller 24 år gamle Speranta Priboi, som Utrop møter sammen med en gruppe på åtte kvinner som jobber i Oslo sentrum. Priboi er mor til tre barn som bor i Romania med bestemoren sin. Mye av pengene hun tjener, sender hun til familien.

Kosmetikk er ikke populært i rom-kulturen. Det er viktig for kvinnen å ikke ha et utseende som gjør henne attraktiv for andre enn ektemannen, og en av rom-kvinnene forteller at grunnen til at hun ikke bruker sminke, er at hun ikke vil at mannen hennes skal bli sjalu.

Trebarnsmoren Speranta Priboi (24) bruker skaut og lange skjørt for å holde på rom-tradisjonen.
Foto : Koubang M. Enyam

− Jeg bruker aldri sminke, mannen min liker ikke det, fordi da tror han at jeg leter etter andre menn, forteller en av kollegene til Priboi.

− Jeg bruker aldri sminke, mannen min liker ikke det, for da tror han at jeg leter etter andre menn, forteller en av kollegene til Priboi.

Farger og personlig preg
Rom (flertall roma)  i norsk presse ofte omtalt som rom-folk  er en etnisk gruppe med opphav fra India. Det er et folkeslag som lenge har vært forfulgt, og enda er noen roma på flyttefot. De fleste roma har vært bofaste siden middelalderen. 

Alle kvinnene Priboi omgås, er kledd i fargerike skjørt som minner om sigøyner-prinsessen Esmeralda i Disney-filmen Ringeren i Notre Dame. Filmen fanger blant annet den musikalske kulturen til sigøynere i Paris. Realiteten er ikke like rosenrød, men klærne er fargerike og musikken er en viktig del av romas kultur. 

− Alle fargene, skjørtet og skautet jeg bærer, gjør at andre kan se hvem jeg er, forteller Priboi. 

Skjørtet avslører om en kvinne er gift, eller har kommet i gifteklar alder. På den måten respekterer man ekteskapet og ektefellens familie. For roma danner respekt og skam viktige rammer i livet, og kvinnen velger selv om hun vil bære skjørtet. 

− Jeg bruker noen ganger bukser på jobb, men når jeg skal hjem, bytter jeg til skjørt, sier en av venninnene til Priboi. 

Fakta: 

Renhet og urenhet: Sentrale begreper i romas lov − romanipen − er blant annet lajav (skam), ujo (renhet) og mahrime (urenhet). Underkroppen og genitaliene, samt kroppsvæsker, anses som urene. Klær til underkropp og overkropp vaskes separat. Fødsel og død er også forbundet med urenhet. En del tradisjoner hos roma finnes igjen hos hinduer i India, men det er også mye som skiller. Det er dessuten kulturelle variasjoner blant roma ulike steder i Europa.  

Ordet “romfolk“: Betegnelsen ”romfolk” har trolig oppstått fordi ”rom” samsvarer dårlig med norsk bøyningsmønster. På deres eget språk er flertallsformen ”roma”. 

Kilder: Store Norske Leksikon, engelsk Wikipedia, USAID