– Eid er veldig gøy!

Praktfulle klær i Oslo sentrum i dag: Salwa Omer Salih (16) fra Eritrea markerer avslutningen av ramadan.
Foto: Ram Gupta
– Eid er veldig gøy! På denne dagen får barna gaver og penger. Og pengene skal jeg kjøpe klokke for, sier Munir (12) fra Asker. 

Sammen med søsken, foreldre og søskenbarn har Munir tatt turen til Oslo sentrum for å markere avslutningen av ramadan, den islamske fastemåneden som mange muslimer feirer i dag. 

Og søster Salwa føyer til: – Vår julaften, på en måte. Det er veldig koselig! Eid mubarak, sier vi. Det betyr gratulerer med eid. 

Utrop møtte den eritreiske familien på en meget velfylt kafé i Storgata. Serveringspersonalet har mer enn nok å gjøre. Gatene og serveringsstedene i de østlige delene av sentrum er fullt opp av feststemte mennesker med fantastiske, fargerike nasjonaldrakter fra mange land. 

Samvær og mat
Tidligere på dagen har mange vært i en av moskeene i nærheten for å be. De fleste er sammen med slekt og venner for hygge seg med hverandre og god mat på kafeene og restaurantene.

Gode måltider og samvær er blant de viktigste innslagene under eid, eller id som noen sier, og som er betegnelsen på fastemånedens avslutning.

Markeringen kan falle på litt ulike dager, avhengig av hvilket land du kommer fra.

– Eid mubarak: Kemal Omer Salih (20) gratulerer.
Foto : Ram Gupta
Feirer med slekt og venner: Fra venstre Kedija Abdella Ansara, Saeeda Abdella Ansara, Munir Omer Salih, Omer Salih Ibrahim, Salwa Omer Salih, Omer Abdella Ahmedin.
Foto : Ram Gupta