Integrering AR teknologi

Fire studenter fra NTNU har sammen med veiledere fra Accenture laget en app som skal hjelpe flyktninger med integrering. F.v.: Therese Langseth (student), Marcus André Ramberg (veileder), Benjamin Vallestad (veileder), Kia Brekke (student), Shahariar Kabir Bhuiyan (prosjektleder), Piraveen Perinparajan (student) og Ole Bøe Andreassen (student).

– Vi lagde en mobilapp for Android, som gikk ut på at man satte ut en slags avatar som du kunne snakke med, og som skulle simulere forskjellige situasjoner som kunne oppstå i arbeidssammenheng, forteller en av studentenes veiledere, Benjamin Vallestad til digi.no.

Bedre norskopplæring
Appen stimulerer samtaler i en jobbsituasjon. Brukere skulle svare muntlig og skape en dialog. For å være sikre på at svarene deres ble forstått riktig, kunne de velge å se dialogen skriftlig.

En klasse ved Rosenhof som fikk norskopplæring rettet mot en jobb i hotellbransjen, ble brukt som testgruppe.

Dette er et positivt bidrag til å hjelpe flere som kommer til Norge ut i arbeidslivet.

– Vi var veldig spent på hvor bra appen ville klare å fange opp språket til innvandrere i tillegg til ulike norske dialekter, men det gikk bedre enn vi først hadde forventet, sier Vallestad.

Ole Bøe Andreassen fra NTNU syntes det var gøy å jobbe med prosjektet, og har tro på at det kan bli en nyttig app for innvandrere. Han mener appen han var med på å lage vil engasjere brukere mer enn Duolingo.

– Det er en veldig kul idé, å lære bort språket ved bruk av mobilen på den måten. Jeg vil tro du lærer mye mer når du har et konsept med å føre faktiske samtaler, mener studenten.

Stor håp for dialog-appen
Rektor ved Rosenhof voksenopplæring, Petter Yttereng, tror at appen kan ha stor nytteverdi.

– Dette er et positivt bidrag til å hjelpe flere som kommer til Norge ut i arbeidslivet. Så vi synes det er kjempespennende. Det syntes også deltakerne, forteller Yttereng.

Accenture ønsker også å videreutvikle konseptet. De inviterer nå flere aktører til å investere i prosjektet.

– Appen viser potensialet i teknologien. Det er klar overføringsverdi til andre læringsområder, noe som bør motivere til investering, sier Øyvind Ofstad, nordisk bærekraftssjef i Accenture.