Osloskolen vil ikke innføre håndhilse-regler

Utdanningsetaten i Oslo inviterte til dialogmøte etter håndhilsningssaken i juni.
Foto: Claudio Castello
Tirsdag møttes en rekke aktører Osloskolen i kjølvannet av håndhilsesaken som skapte stor debatt før sommeren.

– Håndhilsesaken er et bakteppe for det som skjedde i dag. Vi opplevde at en konkret hendelse på en skole ble gjenstand for en stor samfunnsdebatt, sier Marianne Stenberg, konstituert direktør i Utdanningsetaten til pressen etter tirsdagens dialogmøte, ifølge Avisa Oslo.

Før sommerferien inviterte Utdanningsetaten til dialog om skolens arbeid med mangfold og inkludering etter at en video av en elev som nektet å håndhilse under en vitnemålsseremoni gikk viralt på sosiale medier.

Møtet ble holdt i Utdanningsetatens lokaler på Helsfyr tirsdag. Totalt 27 personer var invitert til møtet som varte i tre timer.

Stenberg sier til NRK at det å drøfte dilemmaer og spenninger som eksisterer, og stadig bygge ny innsikt, er viktig.

– Vi må være prinsipielle når vi lærer barn og unge at man skal ha respekt for hverandres fysiske grenser. Da kan vi ikke være inkonsekvente her, sier Linda Noor, leder i Minotenk.

Formålet å skape dialog

Stenberg sier målet med møtet var å skape dialog, og å lytte til ulike perspektiver for å bygge et inkluderende fellesskap.

– Vi er opptatt av hvordan vi sammen med aktørene som er invitert kan møte mangfoldet på en klok, åpen og inkluderende måte, sier Stenberg til Avisa Oslo.

Elevorganisasjonen støtter at håndhilsesaken ikke var et tema under møtet.

– Dette handler om noe mye større, og om kultur og mangfold i Osloskolen. Det er det som er saken, sier Martine Svendsen, leder i Elevorganisasjonen Oslo, til Avisa Oslo.

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon er fornøyd etter møtet, og påpeker at han tror Osloskolen får til mye bra, men at kompetansen ikke er god nok når situasjoner eskalerer.

– Mye av dette handler om å kunne vite hvordan man skal kunne håndtere situasjoner som dette i forkant. Nå skal vi ikke bare diskutere håndhilsesaken, men tenke gjennom hvordan man skal håndtere sånne situasjoner før de oppstår, så kan man dempe de ned, sier Thon til Avisa Oslo.

Les også:

Håndhilse-saken: – Vi har ikke forstått det virkelige problemet

Kritikk mot invitasjonsliste til møte om håndhilse-nekt saken – OMOD og LIN er utelatt fra listen

Hele seks varsler mot rektor etter håndhilse-sak

Eivor Evenrud med støtte til rektor: – Ikke rasisme